Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, koronavirüs salgını ile mücadelenin yanısıra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne de dikkat edilmesi husunda uyarılarda bulundu. 

İNSANLAR EVE ÇEKİLİNCE...

Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı nezdinde korona virüs salgınına karşı mücadelenin devam ettiğini ifade eden Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, “Korona virüs salgını nedeniyle ‘evde kal’ çağrılarımıza uyan vatandaşlarımıza teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Tabi ki bu zorlu süreç bitmiş değil. Birçok kişi bu uyarıları dikkate alarak, virüsün yayılmaması için evinden çıkmadı. Ancak normalleşme sürecinin başlaması ve havaların da güzel olmasını fırsat bilen vatandaşlarımıza iki uyarıda bulunmak istiyorum. Birincisi içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçteki korona virüs salgını halen bitmiş değil. Dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek sosyal mesafe, maske ve tedbirin elden bırakılmaması gerekir. İkinci uyarım ise havaların ısınmasıyla vatandaşlarımızın piknik alanlarına akın ettiği görülmektedir. 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış olduğunu görüyoruz. İnsanlar evlere çekilince bu tür alanlarda kene, örümcek gibi canlıların daha rahat kullanım alanları haline geldi. Dikkat edilmesi gerekir” dedi.

PİKNİKÇİLERE UYARI
“Pandemi sürecini atlatmış değiliz, vatandaşlarımızdan durumun ciddiyetini, hafife almamalarını istiyoruz” diyen Doç. Dr. Sünnetçioğlu, şöyle devam etti:
“Gerek havaların ısınmasıyla birlikte piknik alanlarına akın eden vatandaşlarımızın sosyal mesafeyi korumadıkları görülmektedir. Vatandaşlarımıza yapmış olduğumuz uyarılara uymasını ve toplu olarak bir araya gelmemesini istiyoruz. Maske ve sosyal mesafe noktasında gerekli hassasiyeti gösterdiğimiz takdirde, süreci daha hızlı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum." dedi

SICAKLA BERABER KENE VE ÖRÜMCEKLER ORTAYA ÇIKTI

Piknikçilerin gittikleri yerlerde kene ve örümceklere karşı da dikkatli olmalarını isteyen Sünnetçioğlu, "Sıcakların artmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış olduğunu görüyoruz. İl Sağlık Müdürlü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız tarafından da çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığının, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgulardır. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor. Kırım- Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir." şeklinde görüş belirtti.

"ÇIPLAK ELLE TEMAS ETMEYİN"

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Sünnetçioğlu, kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde yapılması gerekenleri hatırlatırken şunları söyledi; "işi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.” İHA

Editör: Wan Haber