Kadınların doğum konusunda bilinçsiz olduğunu belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kemal Duralı, belli prensiplerle eğitilmiş tüm anne adaylarının doğumu normal ve doğal bir olay olarak algılayacağını söyledi.

Haber: Fazıl ERÜŞ

Anne adaylarının gebelik döneminde düzenli bir şekilde muayene olmadığını ifade eden Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kemal Duralı, gazetemize önemli açıklamalarda bulunarak, bu durumun anne adayları için büyük risk taşıdığını belirtti. 

Kadınların doğum konusunda bilinçsiz olduğunu belirten Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Kemal Duralı, belli prensiplerle eğitilmiş tüm anne adaylarının doğumu normal ve doğal bir olay olarak algılayacağını söyledi.
 

'İLK DOĞUMDA RİSKLER DAHA AZDIR'
Doğumun her aşamasını bilen anne adaylarının doğumu daha kolay ve sağlıklı yapacağını söyleyen Duralı, “Van’da kadınlarımız doğum konusunda bilinçsiz. Çünkü düzenli bir takip yok. Gebelik döneminde hiç muayene olmayan hastalarımızın sayısı oldukça fazla. Anne adaylarında gebelik dönemi ile ilgili bir bilinç düzeyi de yok. Gebelik eğitimi ile ilgili kurslar verdiğimiz de oluyor. 3-4 ay bu kurslarımızı devam ettirdik. İlk aşmada 17-18 kişi gelirken sonradan gelen sayısı 2-3 kişiye kadar düştü. Anne adayları bazen doğumun yapılacağı son gün hastanemize geliyor. Bu durumda ise hastanın karnındaki çocuğun ölü ya da engelli doğma riski de artıyor. Çünkü hiçbir müdahale edemiyoruz. Bu büyük bir sıkıntıdır. İlk defa çocuk doğuran bir kadın ile 3-4 defa doğum yapmış bir kadının karşılaşacağı sıkıntılar çok farklıdır. İlk doğumda riskler daha azdır.” dedi.

 

'9 AY BOYUNCA 10-12 DEFA MUAYENE OLUNMALIDIR'
Anne adaylarının hastaneye düzenli bir şekilde gelmesi gerektiğini vurgulayan Duralı, “Anne adayları doğumun ayrıcalıklı bir hastalık olduğunun farkına varması gerekir. Doğum öncesinden hastaneye düzenli bir şekilde gelen anne adayı doğumunu daha sağlıklı yapar. Çünkü doğum yapacağı sırada kadının kimliğine baktığımızda karnındaki çocuğu da kolay teşhis edebiliyoruz, kadındaki hastalıkları da. Bu nedenle sağlıklı bir doğum için bir kadın gebeliği tespit edildiği andan itibaren düzenli bir şekilde muayenelere gelmelidir. Kadında herhangi bir hastalık olmasa bile 9 ay boyunca 10-12 defa muayene olmalıdır. Ekstradan bir hastalığı varsa da muayene sayısı artar.” ifadelerini kullandı.

 

'DOĞUMLARIN YÜZDE 90’NI PASİFTİR'
Anne adaylarının doğum ile ilgili bütün bilgileri öğrenmesi gerektiğini belirten Duralı, “Bir doğum nasıl yapılır ve doğum sırasında hangi hareketler yapılır, beslenme nasıl olmalıdır gibi bütün tekniki bilgileri öğrenmeliler. Çünkü doğumların yüzde 90’nı pasiftir. Yani bir kadın doğru hareketlerle hiç kimsenin müdahalesi olmadan doğumu çok rahat gerçekleştirebilir. Ama doğum ağrısı kadının direncini bozuyor ve kadın kendine hâkim olamıyor. Bu da çocuğun ve kendisinin ölümüne bile sebep olabiliyor” diye belirtti.

 

'SAĞLIKLI DOĞUM YAŞI 26-35 YAŞ ARALIĞIDIR'
Duralı, “Bilinç düzeyi arttıkça doğum esnasında yaşanan sıkıntılar da azalır. Sağlıklı doğum yaşı 26 -35 yaş arasıdır. 35-40 yaştan sonraki doğumlar büyük riskler arz ediyor. Bir doğum 20 ya da 40 yaşında da yapılabilir. Ancak bu doğumlar büyük riskler arz eder.”şeklinde konuştu. Prestij G.

Editör: Wan Haber