İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi nöroloji anabilim dalı uyku bozuklukları Merkezi sorumlu öğretim üyesi profesör Dr. Derya Karadeniz, uykunun Aslında bedenin onarımı sürecindeki rol onun bağışıklık sistemine olan etkisi ile meydana geldiğini belirterek şu bilgileri verdi;

Deneysel olarak bir kişiyi 4 gün boyunca sadece 4 saat uyutulmuştur,  5. gün ise grip aşısı yapıldığı halde Bağışıklık sisteminin çok zayıfladığı gözlemlenmiştir.

Düzenli bir uyku uyumanın Aslında bağışıklık sistemi üzerinde geliştirici ve koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Bir kişi, hasta olduğu zamanlarda uyku isteği ve gereksinimi arttırması verilebilir. Keza hastalık halinde uyku artırılarak bağışıklık sistemini toparlamaya çalışması mantıklı olacaktır.

Temel Vitamin Ve Mineraller Kişilerin Gereksinimleri Doğrultusunda Alınmalı

Türk Böbrek Vakfı başkanı Timur Erk ise koronavirüsü salgını sebebiyle zor bir dönemden geçildiğine dikkat çekerken özellikle de mevsimsel çeşitli rahatsızlıkların da baş gösterdiği son zamanlarda yurttaşların bağışıklık sistemlerini nasıl güçlendirecekleri arayışına girdiğini belirtti.

Ayrıca Türk Böbrek Vakfı başkanı Timur Erk, alınacak takviyelerin çeşitli durumlarda uzman hekime danışıldıktan sonra ve gereklilik ile gereksinim hallerinde çeşitli testlerim gerçekleştirildikten sonra tüketilebilecek yine dikkat çekti.

Temel vitamin ile mineraller genel itibariyle kişilerin gereksinimleri doğrultusunda alınmalıdır. Ancak bizlerin önereceğimiz konular bir uzman desteği gerektirmeden kendi yaşam kalitelerini dolaylı bir şekilde kişilerin sağlıklarını ve bağışıklıkları etkileyecek önemli unsurlardır. Sağlıklı beslenme ile egzersiz, stres kontrolü ve uyku gibi çok çetrefilli hususların temel gereksinimleri indirgenmesi ve böylelikle uyku düzeninin öneminin arttırılarak yaşamaya da hayata uydurulması şeklinde ortaya çıkabilir.

Yeteri kadar uyku alınmadığı zaman uyku apnesi problemi ile yavaş yavaş baş göstermesi de karşılaşılacak çeşitli problemlerin başında gelmektedir. Özellikle  uyku apnesi ilk zamanlarda yetersiz uyku ya da düzensiz uyku şekilleri ile kendini gösterir. Daha sonrasında ise çeşitli cerrahi operasyonlara kadar ağır bir halde kişilerin karşısına çıkabilir.

Editör: Wan Haber