Tansiyon nedir normal tansiyon değerleri kaçtır?
Tansiyon ölçümünde sistolik yani büyük yada diyastolik ve yani küçük kan basınçlarına bakılarak değerlendirmeler yapılmaktadır. Tansiyonun yüksekliğine hiper tansiyon düşüklüğünü ise hipotansiyon denilmektedir. Yüksek tansiyonun olmaması bile kan basıncının olabildiğince düşük bir şekilde tutulması önemini ortaya çıkmaktadır. Tansiyonun ne kadar yüksek olması durumunda sağlık problemleri riskini de o derece artması muhtemeldir.

Tansiyon Nedir?
Kalp organı, hiç durmadan vücut denilen organizmaya Aort damarları vasıtasıyla kan pompalar. Bu pompalanma işleri esnasında kan basınçlı bir şekilde damarlarla gönderilmektedir. Damarların iç duvarlarında meydana gelen basınç, tansiyon olarak adlandırılır. Kalp kası kasıldığında atardamarlara kan pompalanır. Bu esnada ölçülen basınç sistolik basınç, kalp kası gevşediğinde ise kan damarlarının durması meydana gelir. Bu esnada ölçülen basınç diastolik basınç olarak nitelendirilmektedir.
Tansiyon'da Rakamların Anlamları Nedir?
Kan basıncı milimetre cıva olarak ölçülmektedir. Her tansiyonun okunması işlemi 2 sayıya ya da seviyede meydana gelmektedir. Üst üste sayılar olarak gösterilmektedir. İlk veya üstü sayı sistolik kan basıncı anlamına gelmektedir. Kalp atılımı gerçekleştiğinde kan basıncının ulaştığı en yüksek seviye meydana gelecektir. 2 ya da alt sayı,  diyastolik kan basıncı olarak nitelendirilir. Kalbin atımları arasında rahatlarken kan basıncının ulaştığı en düşük seviye olarak bilinir.

Tansiyon nedir?

Normal Tansiyon Değerleri Kaçtır?
•    İdeal tansiyonun 90 ile 60 ile 120 ile 80 mmhg arasında olduğu kabul edilmektedir.
•    Yüksek tansiyon 140 ile 90 mmhg ya da daha yüksek seviyelerde olduğu kabul etmektedir.
•    Düşük tansiyon ise 90 ile 60 ya da daha düşük mmhg'lerde olduğu belirlenmiştir.

Normal bir yaşam sürülmesi amacıyla bireylerin tansiyon değerlerinin ideal olan seviyelerde tutabilmelerinin çeşitli faktörleri mevcuttur. Bunların başında mzellikle de tuz başta olmak üzere yağlı ya da vücut kan dengesinin altüst olmasına sebep olacak çeşitli besin maddelerinden uzak durulması daha da faydalı olacaktır.
 

Editör: Wan Haber