Doğu Anadolu Bölgesi SSPE Derneği öncülüğünde Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi kavşağında bir araya gelen SSPE hastaları ve aileleri, seslerini duyurmak amacıyla Ankara’ya yürüyeceklerini belirtti.


Doğu Anadolu Bölgesi SSPE Derneği Başkanı Ferit Maniş, hastalığın tedavisine ilişkin çalışma yapmayan Sağlık Bakanlığına tepki göstermek amacıyla Ankara'ya yürüyeceklerini belirterek, yetkililerin bu hastalarına bir çare bulmalarını ve mağduriyetlerinin giderilmesi, psikolojik destek verilmesi hususunda seslerinin duyulmasını istedi.


SSPE hasta ve yakınları adına açıklama yapan Doğu Anadolu Bölgesi SSPE Derneği Başkanı Ferit Maniş, tam doz aşı ile hastalığın yol açtığı ölümlerin önlenebileceğini belirterek, "1999 ve 2001 yılları arasında yapılan aşıdan kaynaklanmıştır. Birçok profesör ve bilim adamının bu aşının tek doza indirildiğinde bir felakete yol açacağını söylemesine rağmen aşı tek dozda yapıldı. Bu hastaların hepsi 1999, 2000 ve 2001 doğumlu. Bu kızımız nişanlıydı ve o da düştü, bu hastalığa yakalandı. Gelişmiş ülkelerde, 450 milyon nüfusa sahip Amerika'da bile göçlerden kaynaklı hastalığa yakalanan 4 veya 5 kişi bulunurken, Türkiye'de edindiğimiz bilgiye göre 2 bine yakın hasta vardır" dedi.


Bölgede yaşanan katliama karşı Başbakan ve Cumhurbaşkanının adım atması çağrısında bulunan Maniş, "Emine Erdoğan ve Hayrünnisa Gül'e sesleniyorum. Van’a gelin, bu çocuklarımızın halini görün. Sadece bu çocuklarımıza bir çare bulunsun, başka bir şey istemiyoruz" dedi.


SSPE Derneği Iğdır Şube Başkanı Nur Mehmet Avcı ise, bu ailelerin çocuklarına çare bulmalarının yanında mutlaka psikolojik tedavinin de uygulanması gerektiğini belirterek, “Aileler bu durumu her gün yaşadıkları için ve özellikle ailede bulunan diğer çocuklar çok etkileniyor. Bu kişilere psikolojik tedavi desteğinin de verilmesi gerekiyor. Aileler varını yoğunu çocukların tedavisinde kullanıyorlar. Hepsinin durumu çok kötü” şeklinde konuştu.

2-037.jpg

3-047.jpg

4-045.jpg

1-042.jpg

Editör: Wan Haber