Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (DEAH) cildiye doktoru olan Erhan Kılıç, soğuk havaların cildi olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Soğuk havalarda deride sık görülen şikayetlerin başında kuruluk gelir. Deri kuruluğu, donuk görünümlü, pürüzlü, deri yüzeyinin pul pul olduğu kaşıntı ile birlikte oluşan bir durumdur" dedi. 

DEAH Dermatoloji Polikliniği’nde görev yapan uzman Dr. Erhan Kılıç, soğuk havaların cilde etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Diyarbakır’ın son 40 yılın en soğuk günlerini yaşadığını belirten Dr. Kılıç, özellikle kuru cilde sahip kişilerin mutlaka eldiven kullanması gerektiğini söyledi. Tiroit ve vitamin eksikliği gibi rahatsızlıkların ciltteki kuruluğu arttırdığını kaydeden Dr. Kılıç, "Soğuk havalarda deride sık görülen şikayetlerin başında kuruluk gelir. Deri kuruluğu, donuk görünümlü, pürüzlü, deri yüzeyinin pul pul olduğu kaşıntı ile birlikte oluşan bir durumdur. Derinin esnekliği azalır ve deride çatlaklar oluşması ile sonuçlanabilir. Soğuk hava, düşük nem, rüzgar kuruluğu artırır. Bu nedenle kış mevsimlerinde kuruluk şikayeti daha çok görülür. Sık el yıkamak, sık banyo yapmak ile de kuruluk artar. Bu nedenle ellerde kuruluk, çatlama, yanma şikayetleri daha sık görülebilir. Kışın dudakların dil ile ıslatılması, dudak yeme alışkanlığı bu bölgedeki kuruluk ve çatlamaları şiddetlendirebilir" diye konuştu. 

Sağlıklı bir cilt için özellikle dışarıya çıkmadan önce nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini anlatan Kılıç, soğuk havaya maruz kalmanın azaltılması için soğuk ortamlarda eldiven, kışlık çorap, kışlık ayakkabı kullanılması ve bere ile kulakların kapatılması gerektiğini vurguladı.

ÇOCUKLARDA NEM KAYBINA DİKKAT
Dr. Kılıç, çocukların daha hassas ve taze bir cilde sahip olduklarını ve bu sebeple soğuktan daha çabuk etkilenebileceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Özellikle hassas çocuk cildinde soğuk havanın etkisi ile nem kaybı daha fazla olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımıza bol bol su içirmeli, evde de ortamın nem dengesini sağlayabilmek adına radyatörlerimizin yanına su bırakmalı ve taze meyve suları ile çocuklarımızın vitamin alarak soğuğa karşı vücut direncini arttırmalıyız.”

Kılıç, özellikle kış aylarında çocukların sebze, meyve, balık ve esansiyel yağları dengeli bir şekilde almaları konusunda önerilerde bulundu.

Editör: Wan Haber