SES Van Şubesi, kononavirüs ile ilgili kentin 2 hastanesinin başhekimiyle yapılan görüşmelerin sonucunu kamuoyu ile paylaştı. Bugüne kadar virüs şüphesiyle Askeri Hastane'de sevk edilen 50 kişinin sonuçlarının negatif çıktığını aktaran SES Şube Eşbaşkanı Zeki Seven, yüzlerce hasta tutuklunun bulunduğu cezaevlerine dair uyarıda bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, dünyayı tehdit eden koronavirüse (Kovid-19) dair açıklama yaptı. Sendikada yapılan basın açıklamasında konuşan SES Şubesi Eşbaşkanı Zeki Seven, SES'in söz konusu gündem ile ilgili yerelde yapmış olduğu görüşmeleri ve gözlemlerini paylaştı.

Van özelinde mevcut resmi rakamlara ve işleyişe dair genel bilgilere ulaşmak amacıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Öğretim Üyesi Dr. Ümit Haluk İliklerden ile görüştüklerini dile getiren Seven, İl Sağlık Müdürü ile görüşme yapmak için randevu taleplerine olumlu yanıt verilmediğini belirtti.

‘50 KİŞİ KARANTİNAYA ALINDI, SONUÇLAR NEGATİF'

Doç. Dr. Sebahattin Çelik ile yaptıkları görüşmeyi paylaşan Seven, Çelik'in bugüne kadar salgın şüphesi taşıyan 50 kişinin karantina hastanesi olarak belirlenen Askeri Hastane'ye sevk edildiğini ve yapılan testler neticesinde tümünün sonucunun negatif çıktığını söylediğini belirtti. Salgınla mücadelede sağlık emekçilerinin ve hastaneye gelen yurttaşların güvenliğini sağlayacak olan sağlık ekipmanlarının yeterli olduğunun belirtildiğini ifade eden Seven, Çelik'in öngörülen vaka sayısında beklenmedik bir artış oluşması halinde yetersizlik yaşanabileceğini kaygısını aktardı.

'HASTALIK ŞÜHPESİ BULUNANLAR İZOLE EDİLİYOR'

Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Öğretim Üyesi Dr. Ümit Haluk İliklerden ile yaptıkları görüşmeyi paylaşan Seven, "Ümit Bey; kendi hastanelerinin karantina hastanesi olmadığını, buna rağmen gerekli önlemleri üst seviyede tuttuklarını, hastalık şüphesi taşıyan bireylerin test süreçlerinin kendileri tarafında yapıldığını, test sonucunun pozitif çıkması halinde hastayı ivedi bir şekilde Askeri Hastane’ye sevk ettiklerini belirtmiştir. Ümit Bey hastalık belirtisi gösteren şüphelilerin hastanede bulunan diğer kişilerden izole edilmiş bir alanda müşahede altına alındığını aktarmıştır" dedi.

‘TEST EKİPMANI YOK, SONUÇLAR ERZURUM YA DA ANKARA'YA GÖNDERİLİYOR’

Seven, görüşmede tespit edilen hijyen eksikliği, koruyucu ekipman eksikliği ve toplumsal bilinçlendirme konularında gerekliliği önem arz eden önlemlerin daha hassasiyetle yürütülmesi tavsiyesinde bulunduklarını belirtti. Kentte virüsü tespit edecek test ekipmanlarının (kit) olmadığını, test örneklerinin Erzurum veya Ankara’ya gönderilerek sonuç beklendiğini hatırlatan Seven, "Bu durumun salgına müdahalede ve kontrol altına almada ciddi zafiyetler doğurduğu; ayrıca test sonuçlarına geç ulaşılması nedeniyle yüksek miktar ve adette ekipman kullanımının gerçekleştiği bilgisine ulaşılmıştır. Salgına karşı koruma sağlayan ekipmanların ülke genelinde kısıtlı miktarda olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yukarıda sözü edilen test sürecinin uzunluğunun, bahsi geçen ekipmanların kullanımını gereksiz yere arttırdığı, dolayısıyla ileriki süreçte vaka sayılarının olası artışı halinde sağlık emekçilerinin salgına müdahalesini ve salgından korunmasını olumsuz şekilde etkileyeceği aşikârdır. Öte yandan üyelerimizin ortak ifadesinin, çalışma saatleri dâhilinde koruyucu ekipmanların sınırlı sayıda verildiği bu durumun psikolojilerini olumsuz etkilediği şeklinde olduğu görülmüştür" diye belirtti.

'HASTA TUTUKLULAR ACİLEN TAHLİYE EDİLMELİ'

Salgının cezaevlerine sıçradığına iddialarını üzüntüyle takip ettiklerini dile getiren Seven, "Cezaevlerinde bulunan ve salgından etkilenme olasılığı hastalık öyküsü itibariyle yüksek olan tüm tutsakların acilen tahliye edilmesi talebimizdir. Söz konusu salgının cezaevlerine sıçraması neticesinde meydana gelebilecek olumsuz sonuçlardan ilgili kamu kurum ve kuruluşları sorumlu olacaktır" uyarısında bulundu.

'ORTAK MÜCADELE ŞART'

Salgın ile mücadelede en önemli hususların toplumsal bilinç ve yerel dinamiklerin ortak mücadelesi olduğunu vurgulayan Seven, "Sendikamızın salgınla mücadele kapsamında tüm kurumsal ve toplumsal organizasyonlarda sorumluluk almaya hazır olduğunu kamuoyuna ve basına bildiriyoruz. Salgınla toplumsal mücadele doğrultusunda, herkesin kişisel hijyen ve koruma tedbirlerini önceleyerek en az temasla yaşamını organize etmesi büyük önem arz etmektedir" dedi. 

Seven, sendika olarak yetkililere ilettikleri talepleri ve gerekli gördükleri hassasiyeti şöyle sıraladı:

"*Çalışma ortamından kaynaklanan riskleri en aza indirmek için gerekli tüm önleyici ve koruyucu önlemlerin alınması için yasadan ve mevzuattan kaynaklanan yönetsel sorumluluk üstlenilmeli.

* İş sağlığı ve güvenliği konusunda aşağıdakiler dahil olmak üzere bilgi, talimat ve eğitimlerin yürütülmesini sağlamak;

a) İş sağlığı ve güvenliği için gerekli bilgi, talimat ve eğitimi sağlamak;

b) Uluslararası standartlarda yeterli sayıda ve kişiye özgü, kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması, giyilmesi, çıkarılması ve bertaraf edilmesi

* Şüpheli ya da sonucu pozitif çıkmış COVID-19 hastalarının bakımını üstlenen sağlık personeline standart enfeksiyon önlemlerini alması sağlanmalıdır. Tüm sağlık personeli için kişisel koruyucu ekipman (KKE) (maskeler, eldivenler, gözlükler, önlükler, el dezenfektanı, sabun ve su, temizlik malzemeleri) sağlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri azami düzeyde alınmalıdır.

* Sağlık personeline COVID-19 ile ilgili bilimsel ve güncel rehberlerle bilgilendirme yapılmalı ve bu rehberlerin kullanılması teşvik edilmelidir. Hasta değerlendirmesi triaj, tanı testleri ve tedavi yöntemleri konusunda bu rehberlerin kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca enfeksiyon önlemleri kontrol bilgileri konusunda hastalar ve halkla uygun araçlarla bilgi paylaşımı yapılmalıdır.

* Risk grubundaki sağlık çalışanlarının durumu; kanserli, diyabet engelli, hamile, emziren  gibi gerektiğinde çalışanın kişisel güvenliği için uygun ek güvenlik önlemleri sağlanmalıdır,

* İş kazaları veya kaza raporlama bildirimlerinin yapılabilmesi için güvenli ortamın oluşturulması, çalışanların suçlanmasının önlenmesi

* Çalışanlara öz değerlendirme, semptom bildirme ve hasta olduğunda evde kalma konusunda tavsiyelerde bulunmak,

* Salgın durumlarında karantina koşullarında uygun çalışma saatlerinin belirlenerek, çalışmanın uygun süreli ve yeterli molalarla sürdürülerek iş yükünün hafifletilmesi,

* Sağlık çalışanları yaşam ve sağlığını tehdit eden herhangi bir geçici ya da sürekli tehlike durumunda yönetici, gerekli düzeltici önleyici tedbirleri alıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Bir sağlık çalışanı bu hakkı kullandığında, istenmeyen sonuçlardan korunmalıdır;

* Sağlık çalışanları COVID-19 ile enfekte olması durumunda tazminat, rehabilitasyon ve tedavi hizmetleri işveren tarafından sağlanmalıdır. Bu mesleki maruziyet olarak kabul edilmeli ve ortaya çıkan hastalık meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.

* Çalışanların ruh sağlığı ve danışmanlık kaynaklarına erişimi sağlanmalıdır.” MA

Editör: Wan Haber