Şekeri düşürmek için ne yapılır diye araştıran birçok kişi vardır çünkü şeker zaman zaman ciddi hastalıklara yol açabilmekte ve zararlı olabilmektedir. Bu nedenle tüketiminde oldukça dikkatli olmak gerekir. Özellikle şeker hastaları için önerilen birçok yiyecek vardır. Şekeri düşürmek için ne yapılır diyorsanız iyi bir beslenme programı yardımıyla şekerinizi kontrol altında tutmanız mümkün. Kan şekeri yükselen kişilerde susuzluk, aşırı iştah, görme sorunları, sık idrara çıkma gibi sorunlar oluşmaktadır. Düşük glisemik indeks seviyesinde karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesi şeker sorunu olanlar için önerilmektedir. Diyabet günümüzün büyük sorunlarından biridir. Şeker hastalığı tüm dünyada hızla yayılım göstermektedir. Bu nedenle şekeri düşürmek için ne yapılır diye araştırarak bu hastalıktan korunmaya ya da kontrol altında tutmaya özen gösterebilirsiniz.

Şekeri Düşüren Besinler

Şekeri düşürmek için ne yapılır diyorsanız şekeri düşüren besinlere göz atabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca bir uzman kontrolünde beslenme programı hazırlayarak risklerin önüne geçebilirsiniz. Keten tohumu şekeri düşürmek için kullanılan besinler arasındadır. Pmhe 3 ve omega 6 yağı içermesiyle birlikte keten tohumu yağ asitleri sayesinde vücuda oldukça yarar sağlamaktadır. Badem insülin direncini kontrol altına almaktadır. Bu nedenle şeker hastalığı riskini azaltan bademi her gün düzenli olarak tüketebilirsiniz. için ne yapılır diye düşünmeyin . Daha birçok besin sayesinde şekerinizi düşürmeniz mümkün. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan bir diğer besin tarçındır. Günde yarım çay kaşığı tarçın tüketebilirsiniz. Kan şekerini sabit tutan tatlı patatesi tüketerek şekerinizi düzenleyebilirsiniz.

Elma sirkesi ve limonu yüksek karbonhidratlı yemeklerle beraber tüketerek şeker seviyesini dengeleyebilirsiniz. Glisemik indeksi düşük gıdalar tüketerek de şeker dengesini ayarlayabilirsiniz. Bu gıdalara örnekler; soya sütü, az yağlı süt, az yağlı yoğurt, kepek, havuç, brokoli, bezelye, mantar, marul, erik, şeftali, armut, kuru kayısı, domates, biber, kiraz, soğan. Şekeri düşürmek ya da dengelemek için daha birçok besin bulunuyor. Bunlardan bir diğeri de acı kabak. Acı kavun olarak da bilinen acı kabak kan şekeri düşürücü özelliğe sahiptir.Tip 1 ve tip 2 diyabeti tedavisi için acı kavun tüketilmektedir.

Aç karna sabahları acı kabak suyu tüketebilirsiniz. Ayrıca yemeğini de yapabilirsiniz. Günde 1 bardak seylan çayı da içebilirsiniz. Bu çayın şeker düzeyini dengelediği bilinmektedir. Yüksek lif içeren çemen karbonhidrat ve şeker emilimini yavaşlatmaktadır. Çemeni sabah aç karna içebilirsiniz. Böylece glikoz seviyesinin düşürülmesine yardımcı olacaktır. Hint bektaşi üzümünün de şeker dengesine iyi geldiği bilinmektedir.

Birkaç üzümü 1 çorba kaşığı su ile karıştırarak sabahları aç karna tüketebilirsiniz. Her gün az miktarda Hint bektaşi üzümü diyabete faydalı olmaktadır. Siyah erik kan şekerini azaltmaktadır. Siyah erik çekirdeğinin suyunu da içebilirsiniz. Diyabet ve pankreas sağlığı için mevsiminde siyah erik tüketimine özen göstermelisiniz.

Diyabeti tedavi etmek için kullanılan bir diğer besin ise mangodur. Mango yapraklarının suyunu süzerek içmek insülin düzeylerini düzenlemektedir. Güneşte mango yapraklarını kurutarak salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Anti diyabetik özelliğe sahip olan köri yaprakları da şeker kontrolünde sizlere yardımcı olmaktadır. Sabahları yaklaşık 10 adet taze köri yaprağını çiğneyebilirsiniz. Köri yaprağı aynı zamanda obezite ve kolesterole de iyi gelmektedir. Guava meyvesinin şeker hastalığına oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Aşırıya kaçmayacak şekilde tüketildiğinde kan şekeri seviyesini sağlıklı düzeyde tutmaktadır. Yüksek lif ve C vitamini içeren bu meyveyi tüketerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca Guava çayını da içerek etkilerinden yararlanmanız mümkün.

Bamya kan şekerinin düzeyini kontrol eden ve diyabetin azalmasına yardımcı olan besinlerden biridir. Bamyaya çatal ile delikler açarak su içine koyduktan sonra süzerek içebilirsiniz. Böylece diyabete iyi gelecektir. Şekeri düşürmek için ne yapılır diye düşünüyorsanız fasulye, balık, nişastasız sebzeler, yulaf ezmesi, avokado, yumurta sarısı, greyfurt, patlıcan gibi besinler de tüketebilirsiniz. Glisemik indeksi düşürmeye yarayan bu besinler şeker hastalarına tavsiye edilen besinler arasında bulunmaktadır.

Şeker hastalığını doğal yöntemlerle kontrol altına almak istiyorsanız bu besinlerden yana tercihler yaparak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ancak doktor kontrolünde olarak doğal yöntemlere başvurmak her zaman daha iyidir. Bu nedenle doktorunuza danışmayı unutmayın. Lif içeren besinleri arttırarak, meyve ve sebze tüketiminizi arttırarak şekerden korunabilirsiniz. Ayrıca pirinç, kabak, dondurma, karpuz gibi yüksek glisemik indeks içeren besinlerden uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Şeker hastalığının belirtileri; ciltte kuruma, çok fazla susama, gece uyanarak sık sık idrara çıkma, iştahın açılması, görme duyusunun azalması, çabuk yorulma. Bu şekilde belirtileri bulunan diyabet hastalığı tedavi edilmezse görme kaybı, böbrek sorunları, kalp krizi, felç, damar hastalıkları gibi birçok ciddi soruna dönüşebilir.

Şekeri düşürmek için ne yapılır? Dilerseniz şifalı bitkilerden çaylar ya da kürler yaparak şeker hastalığından korunabilirsiniz. Lahana suyunu günlük olarak kaynatarak tüketebilirsiniz. Protein içeren besinlerle birlikte karbonhidrat içeren besinleri beraber kullanabilirsiniz. Muz ve az yağlı süt, çilek ve az yağlı yoğurt, bal ve az yağlı yoğurt, ekmek ve az yağlı peynir, patates ve yağsız et gibi besinleri birlikte tüketebilirsiniz. Hayvansal proteinlerin doymuş yağ içerikleri onları fazla kalorili hale getirir. Bu nedenle tüketimlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Tatlı tüketmek istediğinizde de sütlülerden yana tercihler yaparak şeker dengesini ve sağlığınızı daha kontrollü şekilde düzenleyebilirsiniz.

Editör: Wan Haber