Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarının zor imkan ve şartlarda görev yapan bir meslek grubu olduğunu belirterek, “Geçen yıl nöbet ücretlerinin dini bayramlarda yüzde 20 daha fazla ödenmesi kazanımını elde etmiştik. Bu yılki toplu sözleşmelerde, yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetlerin yılın her gününde yüzde 50 artırılmış olarak ödenmesi kazanımını elde ettik” şeklinde konuştu.

Metin Memiş ayrıca, nöbet ücretlerinin hakkaniyetli bir şekilde hesaplanmasını istediklerini belirterek, “Normal şartlarda nöbet ücretinin, çalışanın bir günlük yevmiyesinin, günlük çalışma saatine bölünmesinden çıkan rakama karşılık hesaplanması gerekir. Şu anda nöbet ücretleri saat ücretinin 5’te biri ile 3’te birine karşılık geliyor. Yani, devlet mesai saatleri içinde, çalışanın saatine 5 lira verirken, nöbet tuttuğu zaman bunu, 1 TL ile 3 TL arasındaki rakamlara indiriyor. Çalışanın fedakarlığı ödüllendirilmesi gerekirken, adeta cezalandırılıyor” dedi.

’’ELDE ETTİĞİMİZ KAZANIMLAR, BUNDAN SONRAKİ...’’

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yetkili sendikası olarak, şimdiye kadar elde ettikleri kazanımların bundan sonraki kazanımların teminatı olduğunu da ifade eden Metin Memiş, tüm sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin artırılması ve hak ettikleri rakamdan almaları için çalışacaklarını kaydetti.

Nöbet ücretlerinin yüzde 50 artırımlı ödenmesiyle ilgili toplu sözleşme maddesi şu şekilde:

"Madde 7 - (1) 657 Sayılı Kanun’un ek 33. Maddesi uyarınca ödenen nöbet ücretleri dini bayram günleri için yüzde 20 artırımlı ödenir. Ayrıca yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri de yüzde 50 artırımlı ödenir."

Editör: Wan Haber