Sağlık Bakanlığı tarafından bu sene 10 Haziran tarihi itibariyle Türkiye’nin tamamında kırım kongo kanamalı ateşi vaka sayısı Geçen seneye göre artış göstererek 480 e ulaştı. 15 kişi ise bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetti. KKKA bilim kurulunda bu veriler ışığında alınacak önlemler ve uygulanacak çeşitli çalışmalar masaya yatırıldı. Yapılan açıklamalarda kene yönünden riskli alanlara gidilirken mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisinde sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir denildi. 

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamalarda kırım kongo kanamalı ateşi bilim kurulu toplantısının sağlık Bakan Yardımcısı Profesör Dr Emine Alp meşe başkanlığında gerçekleştirildiği belirtildi. Toplantıda bu hastalığın Türkiye’de var olan durumu ve kontrol edilen durumlara yönelik alınan önlemler değerlendirildi. Hem hayvan hareketliliğinin hem de insan ile hayvan temasının arttığı kurban bayramı öncesinde alınacak çeşitli önlemler ve stratejilerin belirlendiği vurgulandı. 

15 Kişi Hayatını Kaybetti
Dünyanın tamamında 30’dan fazla ülkede görülen kırım kongo kanamalı ateşinin Türkiye’de Özellikle de İç Anadolu Bölgesi’nin Kuzey tarafları ile Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kuzey taraflarında yoğunlaştığına dikkat çekilerek diğer ülkelerde bu rahatsızlığa yakalananların ortalama ¼ hayatını kaybetmektedir. Bazı ülkelerde bu oran yüzde 80’lere kadar çıkmaktadır. Türkiye’de ise uygulanan önlemler sürveyansı sistemi ve Etkin tedavi yaklaşımı ile ölüm oranı %4’lerde seyretmektedir. Bu sene 10 Haziran tarihi itibariyle Türkiye genelinde kırım kongo kanamalı ateşi vaka sayısı Geçen seneye göre artış göstererek 480a ulaştı 15 kişi ise bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiği denildi.

Açık Renkli Kıyafetler Tercih Edilmeli
Özellikle de yaz ayları ve sonbahar aylarında sıklıkla görülen KKKA hastalığının kene tutulması ya da kene ile temas neticesinde bulaşabilen bir enfeksiyon rahatsızlığı olduğu belirtilerek Şu ifadeler kaydedildi. “Hastalık, virüs Taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgulardır. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşımaktadır. kırım kongo kanamalı ateşi’neden korunmak amacıyla tarla-bağ-bahçe orman ve piknik olanları gibi kene yönünden üretici olan adamlara gidilirken mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyinmeli, pantolon paçaları çoraplarını içerisinde sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat bir şekilde görülebilmesi amacıyla açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir. Denildi.

 

Editör: Wan Haber