Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Fahrettin Koca, bir gazetecinin  İran'dan Van'a kaçak göçmenlerin girmesi ile ilgili sorusu üzerine önemli açıklamalarda bulundu. İran'a sınır kent olan Van'da korkulacak bir durumun olmadığını belirten Koca, önemli bir artışın olmadığını söyledi. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Van'da da vakaların olduğunu söyleyen Bakan Koca, Van'da pozitif vakaların olduğunu ve bu vakaların toplam sayısının 10'u geçmediğini söyledi.

VAN'DAKİ VAKALAR NEREDE?

Koronavirüs önlemleri kapsamında SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin eski askeri hastanede bulunan ek binası özel olarak hazırlandı. Van'daki vakalar eski Askeri Hastane ve eski İstanbul Hastanesi'nin bulunduğu ek binalarda tedavi ediliyor. Ziyaretçi giriş ve çıkış yasağı bulunan alanlarda doktorlar koronavirüs hastalarına özel bir tedavi metodu uyguluyor ve durumlarını günlük Sağlık Bakanlığı ile paylaşıyor. Burada görevli doktorlar ve sağlık personelleri özel kıyafetler giyiyor ve dışarı ile temas etmiyor.

VİRÜS VAN'A NASIL GELDİ?
Van'da en çok merak edilen konulardan biride koronavirüsün Van'a nasıl geldiği konusu. Bu konu hakkında resmi bir açıklama yapılmazken virüsün İran'dan değil, Umre'den gelen yaşlı bir hacıdan kaynaklı olduğu iddia edildi. Koronavirüs testi pozitif çıkan hacının, yakın çevresinin ve temasta bulunduğu kişilerinde karantina altında olduğu iddia ediliyor.

Bakan Koca'nın açıklamalarının satırbaşları...

Her birinize saygı ve selamlarımı sunuyorum. Haberciler olarak özel bir sorumluluk bilinciyle burada bulunduğunuzu yakından biliyorum. Toplum titiz haberciliği takdir ediyor. Sizi gönülden kutluyorum.

Koronavirüsün ortaya çıkışının üzerinden 104 gün geçti. Süreci yakından izliyorsunuz. Dün akşam saatlerinde bugüne dek tespit edilen vaka sayısını açıkladım. Şüphelilerin takibinde testlerin hızla yapılmasında tanık olan hastaların izole edilip tedavi altına alınmasında titiz davranıyoruz. Dün itibariyle toplam test sayısı 20 bin 345'ti, tanı sayısı 1236 olmuştu. Kaybettiğimiz hasta sayısı ise 30.

Her biri ileri yaşlardaydı ve kovid19'a eşlik eden başka hastalıkları da bulunuyordu. Büyüklerimize seslenmek istiyorum. Onların koronavirüsten etkilenmemeleri konusunda bizler sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var, ailelerinizin size ihtiyacı var. Hayat yolculuğunda evlatlarınızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var. Torunlarınızın sevginize ihtiyacı var. Bunları hastayken yapamazsınız.

32 BİN YENİ PERSONEL
Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Neredeyse bir güvence değerinde kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızla ilgili en üst düzey dikkat sahibinin sayın Cumhurbaşkanımız olduğunu özenle belirtmek istiyorum. Kendisine ve Maliye Bakanımıza hassasiyetten ötürü teşekkürlerimi arz ediyorum. Çalışan sağlık personelimizin ek ödemelerinin üç aylık zaman diliminde tavan yüzde 100 oranında olacağını ayrıca buradan ifade etmek istiyorum. Tekrar Cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımıza teşekkür ediyorum. Zaman zaman bazı haberler çıkıyor. Sağlık çalışanlarımızın yeterli malzemeden yoksun olduğu ileri sürülüyor. Bu iddia küçük örneklerin genelleştirilmesidir. Kesin bilgi şudur tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır.

ÇİN'DEN ÖZE İLAÇ GETİRTTİK, YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARA VERİLDİ
Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. 14 günlük zaman diliminin geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı gün be gün açıklamış olacağız. İyileşen hastalarımızın fazla olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bugün sabah itibarıyla Çin'de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan, bu konuda yayınları yapılmış olan, özellikle yoğun bakım hastalıklarında kullanılmasının 11 günden 4 güne düşürüldüğüne dair bilgilerin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili bu sabah yeterli miktarda getirmiş olduk. Fabrikaya devlet el koymasına rağmen şu dönemde Çin'den getirebilir olduk. Çin büyükelçiliği ile görüştüm. Bundan sonra da ihtiyacımızı karşılamada gayret içinde olacaklar. Çin hükümeti ve devletiyle bu mücadeleyi nasıl verdiklerini Bilim Kurulumuzla birlikte Çin'den bilim insanlarından bilgi akışını sağlamak üzere bir prensipte anlaşmış olduk.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Demin ifade etmeye çalıştım. Tek tek mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi OHAL'ini ilan edebilir. Bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Herkesin kendi odasında kendisini izole etmesi ve hepimiz bu doğrultuda mücadeleye devam etmiş olalım.

OKULLARIN TATİL EDİLMESİ
Milli Eğitim Bakanlığımızda çarşamba günü Bilim Kurulu'na katılmak üzere konuştuk. Çarşamba günü eğitim konusunu gündemimize almış olacağız. Herkese açık bir şekilde davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa, kimde ne kadar bilgi varsa bizimle paylaşsın istiyoruz, dediğiniz kişi dahil olmak üzere. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.

SOLUNUM CİHAZI ÜRETİMİ
Solunum cihazıyla ilgili bir firmanın daha önce prototip olarak geliştirdiği bu süreçte üretimini bakanlık olarak bildiğimiz bu cihazın koronavirüs sonrası solunum sıkıntısı yaşayan hastalara daha da kullanılabilirliğini sağlamak üzere yoğun bakım hocalarımızın da değerlendirdiği ve bakanlık olarak ne kadar alacağımızı, destek sağladık, ilgili bir firma idi, şu an iki firmaya çıkmış oldu. Bunun sayısı üç veya dört olabilir. Kim ne kadar üretebilecekse, bunun üretimini de daha da arttırmak üzere gayret içindeyiz. Nisan sonu itibarıyla 2 bin teslim, toplam 5 bin olmak üzere sözleşme yaptık. Bunun sayısını ilave olan bir firma daha oldu. Üçüncü firma ile görüşmeler yapılıyor. Kim üretecekse üretmek istiyoruz. O durumda o firmalara da alım garantisi vererek sayıyı daha da arttırmak, sadece ülkemiz değil ülkemiz dışına da hibe etmek veya satabilir olmak.

Editör: Wan Haber