İlaçlar aracılığı ile vücut içerisinde bulunan üstrojen ve progesteron derecelerinin düşürülmesini sağlamak amacıyla adet döngüsü ertelenir.

Adet geciktirici ilaç, doktor tavsiyesine göre belirli kuralların yerine getirilmesinden sonra kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılan yani adet geciktirici ilaçlar zaman ile alışkanlık haline getirilecektir.

Regl Geciktirici İlaçlar Nasıl Kullanılır?

Öncelikli olarak adet dönemi kanaması meydana gelmeden 3-4 gün öncesinden ilaç kullanmaya başlamak gerekecektir. Adet geciktirici ilaç, günde 3 kez 1’er adet (tane) olacak şekilde kullanılmalıdır. İlaçların değişik türleri mevcut olduğundan hekimin vermiş olduğu ilaca göre kullanım sayısı değişiklik gösterecektir. Ayriyeten bu tip ilaçların sürekli ve aşırı kullanılması ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceği için senede 1, veya 2 defa doktor kontrolünde kullanılması idealdir.

Adet erteleme hapı ya da progesteron hormonu olarak da etki edebilen bir preparatı kullanıldığı zaman içerisinde adet meydana gelmeyecektir. İlaç kullanımı sonrasında ise ilk kanamanın meydana gelmesinin hemen ardından vücut aracılığı ile adet döngüsü belirlenir ve aksi bir durum meydana gelmedikçe o şekilde devam edecektir.

Kanama durumuna göre ilacın etkisini gösterip göstermediği gözlemlenebilir. Eğer ki kanama olmuş ise ilacın etkisi bitmiştir, kanama halen yok ise ilaç etkisini göstermeye devam ediyor demektir. Adet geciktirici ilaç zamanında kullanılmaz ise beklenen yarar elde edilmeyebilir.

Bir ilacın dozu, yeterlilik oranı da kadınların vücut yapısına göre bazen değişiklik gösterebilir.

Regl (Adet) Geciktirme İlaçlarını Kimler Kullanmamalı?

Adet geciktirici ilaçların karaciğer bozukluğu başta olmak üzere obezite problemleri ve hamile olma ihtimali bulunan kadınlar tarafından kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kadınların uzun süre kullanmamaları tavsiye edilir. Riskli olduğu için 40 yaş grubu kadınların yanı sıra aynı zamanda meme kanseri ya da yumurtalık kisti bulunan kadınlarda bu tip regl geciktirici haplardan uzak durulmalıdır.

Makalenin tamamı göz önüne alındığında, hekim kontrolünde regli geciktirici haplar kullanılabilir.

Editör: Wan Haber