Fruktozun tehlikesi Ne Kadar Büyük?

Uzmanların vücudun en büyük tehlikesi olarak gördüğü fruktoz obezite, kalp hastalıkları, gut hastalıkları böbrek hastalıkları ve bunlara bağlı olarak diğer hastalıkları tetiklediği açıklandı. En son yaptığı açıklamayla Prof. Doktor Şükrü Karataş fruktozun aşırı tüketiminden kaynaklı yağlanmanın olumsuz etkilerini gözler önüne serdi. Peki fruktozu vücudumuza nasıl alıyoruz diye merak edenler için işte cevabımız: Hazır gıdalar, işlenmiş yiyecekler, gazlı içecekler, meyveli içecekler, şekerli yiyecekler bisküviler ve çikolatalar içerisinde nişasta bazlı şeker içeren yiyeceklerin bir kısmıdır ve bunların aşırı tüketimi böbrek ve kalp olmak üzere diğer hastalıklara sebebiyet vermektedir. Karataş nişasta bazlı şekeri, yani mısır şurubu olarak bilen fruktozun bazı Avrupa ülkelerinde yasaklandığının altını çizdi. Örnek olarak da Fransa, Hollanda ve İngiltere ülkelerini verdi.

Nişasta Bazlı Şeker Neden Tehlikeli ?
 

Kandaki şeker miktarının aşırı yükselmesi

Fruktozun zararlarından biri de aşırı miktarda tüketildiğinde kandaki yükselmeye bağlı rahatsızlıklardır. Kan şekerinin normal seviyelerde gezmesi gereken anda aşırı tüketilmesi kandaki şekerin de yükselmesine neden olur. Bu da vücuttan en zor atılan yağlanmaya neden olmaktadır ve bu yağlanma kalbe ve böbreğe zarar teşkil etmektedir. Karaciğerde oluşan bu yağlanma trigliserit olarak kana karışır. Bu bağlamda ürik asit miktarında artış görülür. Bu durum da gut diye bildiğimiz hastalığın ortaya çıkışına neden olur. Aynı zamanda bu yağlanma ince bağırsağın yorulmasına da yol açar.

Korunmak için neler yapmalıyız

Prof. Doktor Şükür Karataş doğru yolun işlem görmemiş besinleri tüketmek olduğunu vurguladı. Bununla birlikte meyve tüketiminin önemli rolünde bahsetti. Ama meyve tüketirken dahi şeker oranı fazla olan meyvelerin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Elbette ki egzersiz hayatımızın bir parçası olmalı.

Editör: Wan Haber