15 yıl önce 11 mahallenin sağlık hizmeti alması için yapılan sağlık merkezine ilk yıllarda doktor, hemşire ve ebe atanırken, 5 yıldan beri kapısına kilit vuruldu. Muhtar azası Niyazi Aslaner, sağlık merkezine 5 yıldan beri doktor, hemşire ve ebe gelmediğini söyledi. Hastalarını Muradiye veya Van’a götürmek zorunda kaldıklarını ifade eden Aslaner, “Kış aylarında yollar açık olduğu zaman hastamızı ilçeye götürüyoruz, yollar kapalı olduğunda hiçbir şey yapamıyoruz. Hastalarımız yollar açılana kadar acılar içinde kıvranıyor. Bu bina yapıldı ama hiçbir işimize yaramıyor. 11 mahalle perişan durumdayız. Cumhurbaşkanı’na, Başbakan ve Sağlık Bakanı’na sesleniyorum; bize doktor, hemşire ve ebe göndersinler” dedi.


Düşme sonucunda iki kalçasının kırıldığını ve beş aydan beri yatakta olduğunu ifade eden Mehmet Aslaner de şöyle konuştu: “5 aydan bu yana yataktayım, daha yeni değneklerle yürümeye başladım. Bu 5 ay zarfında ayda bir kez doktora görünmem gerekiyordu, ama gidemedim. Eğer burada doktor olsaydı, ben rahatlıkla kontrole gelebilirdim. İlçeye gidecek imkânın yoktur. Her gidişim 100 TL’ye mal oluyor. Her seferinde 100 TL verecek imkânım yok. Eğer devlet bize doktor ve sağlık ekibi gönderirse çok güzel olur. Hepimiz mağdur ve perişanız. Bugün durumu iyi olan, arabası olan ilçeye veya Van’a gidebiliyor, durumu iyi olmayan gidemiyor. Bizim yetkililerden tek isteğimiz var, bu binaya sağlık ekibini göndermeleridir.” 


Abdullah Erkeker isimli vatandaş da, binanın hizmet için yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Devletimiz eğitim ve sağlıkta büyük yatırımlar yapmış ve iyi bir yol kat etmiştir. Bizim burada yapılan bu aile sağlık merkezi 11 köye hizmet veriyordu. Bu binada sağlık hizmetini veren ekibin olması bizim için çok iyi olur. Bir vaka olduğunda, biz Muradiye ve Van’a uzağız, bilhassa kışın yollar kapanıyor. Bunun yanında doğum vakaları oluyor. Doğum hastalarını köyde araç varsa ve yollar açık olursa hemen götürmeye çalışıyoruz. Yollar açık olmadığından dolayı hastaları götürmeye çalışırken çoğu yolda doğum yapıyor veya yolda mahsur kalıyor. Bunları kurtarmaya çalışırken bebekler ölüyor, anneler ise kalıcı hastalıklara yakalanıyor. Ama burada doktor ve diğer sağlık elemanı olması halinde ilk müdahaleyi yapar, eğer yollar açıksa ya Muradiye’ye ya da Van’a sevk eder, böylelikle hastalara da bir zarar gelmez. Bu binayı devlet yapmış, demek ki gerek görmüş ki yapmış. Madem bu binayı yapmış, ona göre de hizmet verebilecek sağlık ekibini vermesi lazım. Bu binamız mükemmel bir binadır. Devlet buraya bu yatırımı yapmış, binamızda 4 daire mevcut, kaloriferli ve her türlü donanıma sahip bir yatırım yapılmış, ancak çürümeye terk edilmesi içimizi acıtıyor. Yazık bunca yatırıma, bunca emeğe. Devletin buna sahip çıkması gerekiyor. Biz Muradiye’ye 35, Van’a 50 kilometre mesafedeyiz. Vatandaş olarak hakkımız olan hizmeti bekliyoruz. Devletimiz güçlüdür her şeyi yapabilir, bu 11 mahallenin bağlı olduğu sağlık merkezinde niçin hizmet olmasın. Allah’a şükür sağlık ekibinden başka hiçbir eksiğimiz yoktur.” 
Binadan sorumlu Abdullah Çiftçi ise, yolların açık olması halinde görevlendirilen doktorun haftada bir kez saat 10.30’da geldiğini ve saat 14.00’te gittiğini belirterek, yollar kapalı olduğu zamanlar ise gelemediğini söyledi.

YOL KAPALI OLUNCA DOKTOR GÖNDEREMEDİK
Muradiye Sağlık Kurulu Başkanı Dr. İrem Yörük de, son 1,5-2 aydır sağlık merkezine doktor gönderdiklerini belirterek, “Daha önce kimse gitmediği için burası kapalıydı. Ancak, son 1,5-2 aydır doktor gönderiyoruz. Yollar kapalı olduğu zamanlarda doktor gidemiyor. Bugün bile yollar kapalı olduğu için doktor gönderemedik” dedi.

Editör: Wan Haber