Uzm. Dr. Melih Tütüncü MS tedavisinde yüzde 80-90 civarında bir başarı sağlandığını ifade etti. Dünyada bu hastalığa sahip 3.5 milyon kişi bulurken Türkiye’de bu hastaların sayısı 75 bin civarındadır. Dr. Tütüncü Dünya MS gününde hayata geçirdikleri projeden de bahsetti.

MS Hastalığı Nasıl Ortaya Çıkar?

MS hastalığı beyin ve omurilik kaynaklı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sistemi hücreleri sebebi bilinmeksizin vücudun kendi sinir sistemi hücrelerine nüfuz eder. Bunun sonucunda merkezi sinir sistemindeki miyelin tabakası zarar görür ve sinir hücreleri fiziksel olarak tahribata uğrar. Bunun sonucunda da MS hastalığı doğar.

MS Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
 

MS Hastalığı Ölümcül Değil!

Yapılan açıklamaya göre MS hastalığı ölümcül değildir. Bu konuda yapılan birçok araştırma durumun ölümcül olmadığını kanıtlar bir niteliktedir. MS hastası olanlarla normal bireyler arasında hiçbir fark yoktur. MS akıl hastalığı olmayıp sadece sinir sitemi hastalığıdır.

Bu hastalığı belirtilerinden bahsedecek olursak birçok belirti söyleyebiliriz. Ancak bu belirtiler hastalarda farklı şekilde etki göstermektedir.  Sinir sisteminin hangi bölgesinin hasarlı olduğuna göre de belirtiler değişmektedir. MS hastalığında belirtilerden bir kaçı aynı anda da ortaya çıkabilir. Ancak ciddi belirtiler 24 saatten sonra devam ediyorsa ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerden birkaçı şu şekildedir: vücutta karıncalanma, görmede sıkıntı, uyuşma, titreme, güçsüzlük, idrar kaçırma. Hastalık ilerledikçe de farklı ve daha tehlikeli belirtiler oluşmaya başlıyor. Bunlar: unutkanlık, yürüyememe ve yutmada zorluk gibi belirtilerdir.

Covid-19 Sürecinde MS Hastaları

Bu hastalık covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk oluşturmuyor. MS hastaları ve normal bireyler için covid-19 aynı riski taşıyor. Bu süreçte MS hastalarının tedavileri eksiksiz bir şekilde devam edebildi. MS hastaları ilaçlarını düzenli bir şekilde almazsa atak geçirebilir. MS hastalarından corona virüsü hastalığını kapanlarda oldu. Ancak tedavilerinde herhangi bir sorun ortaya çıkmadı.

Editör: Wan Haber