Solunum yolları yani nefes alıp verme ile bulaşıcı bir hastalık olduğu için uzmanlar, daha çok maske, mesafe, hijyen kurallarının titizlikle yerine getirilmesi gerektiğini açıklamaktadır.

Dışarı çıktığımızda ya da etrafımızdaki her yere baktığımızda insanların maske ile dışarıda gezmek zorunda kaldıklarını görmekteyiz. Bu durum, aslında böyle olmayı gerektiriyor. Fakat maske takmanın çeşitli insan grupları üzerinde bazı nefes alıp vermede problem yaşadıklarına da şahit olmaktayız.

Kulak burun boğaz uzmanı Dr. öğretim üyesi Altuğ özagar Bu sebeple maske ile nefes alıp vermekte problem yaşayan kişilerin, kesinlikle bir doktora başvurmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Septum Deviasyonu

Genel itibariyle konuya bakıldığında burnu ikiye bölen ve Kıkırdak ile ince bir kemikten meydana gelen bölmenin eğri olması manasına gelmektedir. Bu bölümde meydana gelen çeşitli deformasyonlar burundan nefes alma problemini meydana getiriyor.

Konkalar (Burun Etleri)

Burun anatomisine bakıldığında septumun haricinde göze çarpan ikinci bir durum ise burun boşluğunun yan duvarlarında uzanan ve konka olarak isimlendirilen burun etleri meydana geliyor. Boyutlarının büyük olmasına ise konka hipertrofisi denir.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)

Gözde ya da burunda meydana gelen burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşıntı ve burun akıntısı gibi durumlar Alerjik Rinit yani saman nezlesi hastalığının habercisi olabilir. Bazı vakalarda bu tip problemlere boğaz ağrısı, öksürük ve ses kısıklığı gibi durumlarda eşlik edebiliyor.

Kronik Sinüzit

Genel itibariyle Kronik sinüzit sıklıkla örnek verilecek olursa senede birkaç defa koyu burun ve geniz akıntısı şeklinde ya da burunda tıkanıklık ile baş ağrısı gibi pek çok Akut Sinüzit nöbetleri ile kendini gösteren ve endoskopik cerrahi yöntemleri ile Tedavisi mümkün olan bir solunum yolu hastalığıdır.

Maske takarken zorlanıyorsanız yukarıda tanımlanan çeşitli hastalıklardan biri ya da bir kaçına uğramış olabilirsiniz. Böyle bir durumda yapılması gereken hiç vakit kaybetmeden derhal bir hekime başvurmaktır.

Editör: Wan Haber