Vücuttan yağların uzaklaştırıldığı kozmetik cerrahi bir işlem olan liposuction, kişinin vücudunun belirli bölgelerinde bulunmakta olan yağ birikimlerinin özel bir vakumla ya da özel enjektörlerle emilmesiyle gerçekleştiriliyor. Bu işlem aracılığı ile derin katlarda yer alan fazla inatçı yağlar alınıyor, yüzeysel liposuction ya da liposculpture yöntemiyle de kontur düzensizliğine neden olduğu bilinen yağ birikimleri giderilebiliyor. Liposuction yöntemi genellikle; bel, kol, dış uyluk, iç diz, sırt, çene, iç uyluk ve kalça gibi alanları kapsıyor. Kadınların vücutlarındaki total yağ oranı erkeklere oranlara daha fazla oluyor. Kadınların vücutlarındaki yağ birikimi genellikle kalçalarda, uyluklarda ve gövdenin alt bölgesinde; erkeklerin vücutlarındaki yağ birikimi de üst abdomende, ense bölgesinde ve gövde çevresinde oluşuyor. Kadınlarda kalçada ve uylukların üst bölümlerinde; deri altındaki yüzeysel yağ dokusunun artmasının metabolik sonucu olarak deride görülen çukurluklar da selülit olarak adlandırılıyor.

Liposuction uygulama teknikleri ve cihazları birden fazla olup Vakum Yardımlı Liposuction da denilen klasik liposuction yönteminde vakum cihazı küçük bir kanal ile birlikte kullanılıyor. Özel bir sıvı yağ katmanına verildikten sonra ileri ve geri hareketlerle yağ hücreleri parçalanıyor ve emme işlemi gerçekleşiyor. Ultrason Yardımlı Liposuction yönteminde, yağlar ultrason aracılığıyla parçalanıyor ve vakum yardımıyla uzaklaştırılıyor. Güç Yardımlı Liposuction’da; yağlar özel hareketli kanal uçları ile parçalandıktan sonra uzaklaştırılıyor. Su Yardımlı Liposuction yönteminde solüsyon ve yağ dokusu yapısı, özel bir kanül yardımıyla bulamaç haline getiriliyor ve uzaklaştırılıyor. Liposuction operasyonu esnasında solüsyon sürekli ekleniyor ve aynı kanül aracılığı ile bulamaç aspire ediliyor. Bu yöntemde daha az ödem oluşması söz konusu olabiliyor. Eksternal Ultrason Yardımlı Liposuction uygulamasında ise XUAL ultrasonik enerji, deri yoluyla vücut dışından uygulanıyor. Kanül uygulanmasına gerek kalmamakla birlikte bu yöntem günümüzde yaygın olarak kullanılmıyor.

Liposuction yönteminde son yıllarda yaşanan gelişmeler sonucunda bu yöntem çok daha kolay bir şekilde uygulanıyor. Ayrıca hastalar liposuction yöntemi uygulandığında daha az kan kaybı, daha az rahatsızlık hissi ve daha az risk ile daha fazla yağ hücrelerinden kurtulabiliyorlar. Bunu yanı sıra liposuction yöntemi ile çıkarılan yağ doğan bir dolgu maddesi olarak da kullanılabilmekte olup bu işlem “otolog yağ transferi” olarak adlandırılıyor. Bu işlem kapsamında, liposuction yöntemi ile kişinin vücudundan alınan yağ, vücutta bir alanın yeniden şekillendirilmesi, kırışıklıkların azaltılması ya da ortadan kaldırılması için enjekte edilebiliyor.

Liposuction vücut kontur düzeltme operasyonu olup zayıflama operasyonu olmadığından diyet ya da egzersize karşı kullanılabilecek alternatifler arasında yer almıyor. Liposuction yönteminde, vücuttan diyet ya da egzersiz yöntemi ile uzaklaştırılamayan dirençli yağ dokusu alanlarına yapılan uygulamam ile mevcuttaki yağ hücrelerinin sayısı azaltılıyor. Diğer bir deyişle; diyete ve egzersize direnç gösteren ve genetik olarak birikmiş lokalize yağ dokularının uzaklaştırılmasında liposuction yöntemi uygulanıyor. Liposuction yöntemi; 18 yaşının üzerinde, genel sağlık durumunda herhangi bir sorun bulunmayan, bir diyet ve egzersiz uygulamakla birlikte vücudun bazı alanlarında dirençli yağ cepleri bulunan kişilere uygulanabiliyor. Liposuction operasyonlarında emniyet sınırı ortalama 4.5 litre olarak kabul edilmekle birlikte bu orandan daha yüksek yağ miktarının alınacağı durumlarda hastanın elektrolit ve sıvı dengesinin sağlanmasına yönelik önlemlerin alınması da önemli bir nokta haline geliyor. Hastada liposuction uygulanması gereken daha geniş alanların mevcut olması durumunda 3 ile 6 aylık bir zaman diliminden sonra yeniden bir liposuction operasyonu yapılabiliyor.

Liposuction Yöntemi Hakkında Merak Ettikleriniz

Zayıflama yöntemindense belirli bölgelerdeki yağ fazlalıklarının alınarak vücudun inceltilmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemi olan liposuction yönteminden sonraki yıllarda hastanın kilo alması söz konusu olsa bile liposuction uygulanmış bulunan bölgelerde yağ birikimi olmuyor. Liposuction yöntemi kimi zaman lokal anestezi kimi zaman sedative anestezi yani hafif uyku hali altında ya da genel anestezi ile uygulanabiliyor. Ciltte vakum kanüllerinin yerleştirilmesi için ciltte yapılan 3-4 mm’lik kesiler iz kalmadan iyileşebiliyor. Liposuction yönteminden sonra elastik korselerin kullanımı ile 2-3 hafta süre ile desteklenerek iyileşmenin pürüzsüz olması sağlanabiliyor. Hastalar normal şartlar altında işlemeden sonra evlerine gidebiliyor ve birkaç gün içerisinde normal hayatlarına dönebiliyorlar.

Liposuction Antalya ve pek çok ilimizde uygulanmakta olup bu operasyonun başarısı açısından da doktor seçiminde titizlikle davranılması büyük önem taşıyor. Operasyondan önce estetik cerrahın, hastasının şikayetlerini ve operasyondan sonraki sürece ilişkin beklentilerini titizlikle değerlendirmesi gerekiyor. Hasta ile yapılan görüşme esnasında operasyonun ayrıntıları hakkında detaylı bilgi verilmesi operasyon sonrasında oluşacak hasta memnuniyeti açısından da önem taşıyor.

Cerrahi operasyonların tamamında olduğu gibi liposuction operasyonlarından önce de aspirin ve türevi ilaçların operasyondan yaklaşık bir hafta önce kesilmesi istenmekle birlikte hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçlar varsa bunları doktoruna danışmadan kesmemesi gerekiyor. Yine operasyondan önce ve bir süre sonra sigara kullanılmaması da uzmanların tavsiyeleri arasında yer alıyor. Operasyondan yaklaşık 6 saat önce hastanın yiyecek ve içecek tüketmeyi bırakması isteniliyor.

Detaylı Bilgi Almak İçin: https://www.mediface.com.tr/

Editör: Wan Haber