2020 yılının en büyük sorunu olan koronavirüs ile mücadeleler devam ediyor. Kuşkusuz bu dönemde ülkelerin en fazla mücadele ettiği konu gerekli ilacın bulunabilmesi ve hastaların en kısa sürede sağlığına kavuşabilmesidir. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de bu mücadelenin içinde bulunuyor. Geçtiğimiz zamanlarda birçok ülkeden ilaçlarla ilgili haberler duyuluyordu. Bu haberlere bir yenisi de Türkiye’den geldi.  Konuya aydınlık getiren Bakan Varank, Favicovir adlı ilacın yerli imkanlarla üretilebileceğini söyledi.

Yerli İmkanlarla Üretilebilen İlaç: Favicovir

TÜBİTAK COVİD-19 Türkiye Platformu tarafından geliştirilen ilacın gerçek adı Favipiravir olarak biliniyor. Favicovir adı ise bu ilacın Türkiye’deki ismi olacak. Favicovir, Atabay Kimya Firması tarafından ruhsatlandırılacak ve koronavirüs ile mücadele eden hastalara büyük yardımlarda bulunacak. Bakan Varank ise konuyla alakalı olarak mutluluk ve gurur verici olduğunu ifade ediyor. Favicovir için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da onay verdi. Bu ilaç zaten şuanda Favipiravir ismiyle kullanılıyor ve ciddi fayda sağlıyor. Yerli sentezi olan Favicovir de en kısa sürede Türkiye’de kullanıma geçecek ve yurt dışına da ihraç edilecek.

Bakan Varank’ın açıklamalarına göre coronavirüs Türkiye’ye gelmeden önce TÜBİTAK COVİD-19 Türkiye Platformu zaten oluşturulmuştu. O dönemlerde çalışmalara başladıklarını ve 17 farklı proje yaptıklarını belirten Varank, Favicovir adlı ilacında bu projelerin içinde yer aldığını söylüyor. Bakan’a göre Türkiye pandemi süreci için dünyaya çare olabilecek nitelikte.

Koronavirüse Karşı Yerli İlaç Mı Üretildi?

Dünyadaki Önemli İlaçlardan Biri Olacak

Favicovir projesini hayata geçiren kişilerin başında ise İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel bulunuyor. Mustafa Güzel’in anlattıklarına göre proje 5-6 hafta önce başlatıldı ve kısa sürede büyük bir yol katedildi. Güzel, coronavirüse karşı dünyada 3-4 ilacın bulunduğunu söylüyor ve Favicovir’in de bunlardan biri olduğunu ifade ediyor. Bu ilaç ateşi çıkmaya başlayan hastalarda etkili oluyor. Yapılan çalışmalar Türkiye açısından son derece gurur verici.

Editör: Wan Haber