Araştırmanın gerçekleştirildiği projenin yürütücüsü konumunda bulunan  Brown Üniversitesi’nden Profesör Carlos Vambier, ünlü İngiliz gazetesi Telegraph'a yapmış olduğu açıklamada “Kellik durumunun hastalığın şiddetine dair mükemmel bir gösterge olduğunu düşünüyoruz. Dedi. habere göre İspanya’da gerçekleştirilen 2 ayrı çalışmanın neticeleri koronavirüs sebebiyle hastaneye kaldırılan erkek hastalarda kellik oranının yüksek olduğunu gösterdi. Yapılan ilk araştırmanın neticesine göre incelenen 41 tane covid-19 hastasının % 75’inin kel olduğu saptandı. İncelenen hastalara yakın yaşlardaki beyaz Erkekler arasındaki kellik oranı ise %30 ile bir başka araştırmaya göre %53 oranlarında değişiklik gösterildiği aktarıldı. bir sonraki çalışma ise Amerikan dermatoloji Akademisi dergisi aracılığı ile gerçekleştirildi. Bu çalışma, İspanya’nın Madrid kentindeki 122 erkek koronavirüs hastasının %79’unun kel olduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanları androjen hormonu saç dökülmesi ile ilgili rol alabileceğini ve koronavirüs hastalığının diğer hücreleri ele geçirebilme olasılığının artış göstereceğini düşünmektedirler. Bilim insanları aynı zamanda hormon baskılayıcı ilaçların koronavirüs yani Covid 19’u yavaşlatabilecek ve enfeksiyonla mücadele de kullanılabileceğini düşünmektedir.

Profedör  Wambier, androjenlerin ya da erkeklik hormonlarının insanın vücuduna giren virüsler amacıyla bir geçit halini alabileceğini düşünüyoruz. Dedi. Fakat çalışmanın sonuçlarının kesinlik kazanmadığı için kamuoyuna net bilgi alışverişinde bulunmanın henüz mümkün olmadığını dile getirdi.

 Prostat kanserini önlemeye yönelik faaliyetler gerçekleştiren Profesör, puk isimli kurumdan covid 19 hastalıklarının iyileşmesine yönelik ilaçları kullanmaya başlamadan önce daha fazla bilimsel çalışmalara gereksinim duyulduğunu açıkladı. Bir diğer çalışma ise yeni bir kök hücre tedavisinde yürütülen çalışmalar neticesinde kellik durumu ile ilgili problem yaşayan insanlar da saçların tekrar uzaya bileceğine dair bulgular içermektedir.

Yapılan bir başka araştırmaya göre erkeklerdeki saç üreten ya da saç çıkaran hormon hücrelerinin ölmesinden sonra kellik durumunun ortaya çıktığını, bunu bir şekilde saç üreten hücrelerin tıpkı koronovirüsün ele geçirmiş olduğu diğer hücreler ile aynı faaliyet içerisinde olduğunu bu nedenle kellik durumunun meydana gelmesinden sonra koronavirüs hastalığına yakalanma oranının kel bireylerde daha fazla olduğunu ya da tel bireylerin koronavirüse yakalandıktan sonra daha fazla şiddetli ağrı sızı çekebileceklerine dair bilgiler verildi.

Editör: Wan Haber