Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor  Ateş Kara CNN TÜRK canlı yayınında merak edilen sorulara yanıt verdi. İşte koronavirüsle ilgili uzman ismin yaptığı çarpıcı yorumlar:

KORONAVİRÜSE KARŞI KESİN SONUÇ ALAN BİR İLAÇ VAR MI?

Yeni koronavirüse karşı etkili, çok etkili, çok başarılı sonuç alıcı bir ilaç var mı derseniz, şu anda öyle bir ilacımız yok. Çin'de denene ve diğer ülkelerde denenen ilaçlar var. Erken dönemde biz Türkiye olarak da teminini sağladık. Gerektiğinde kullanılabilir olmasını sağladık. Bu ilaçların etkisinin sınırlı olduğunu biliyoruz. Hangi durumda kime verileceği konusunda protokollerimiz var.

KORONAVİRÜSE YAKALANAN HASTAMIZA DA İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANMIŞ OLABİLİR

O çerçevede hareket ediliyor. Vakaya da söz konusu ilaçlardan herhangi biri uygulanmış olabilir. Şu anda kesin olarak bunu söylemek mümkün değil.

0-9 YAŞ GRUBU VE 60 YAŞ ALTI GRUPTAKİLER...

Koronavirüsle ilgili birkaç bilgimiz var. Bilgilerimizden bir tanesi şu: 60 yaşının altındaysanız, bu hastalığın ölümcül olması ya da çok ağır hastalık yaşamanız beklenmiyor. 9 yaşın altındaysanız mesela neredeyse hiç hasta olmanız beklenmiyor. 9 ile 39 yaş arasındaki hastalarda bu rahatsızlığın çok hafif geçirilmesi bekleniyor.

HANGİ YAŞ GRUBUNA HANGİ İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIR?

Böyle bir durumda önümüzdeki dönemde kaç hastamız olur, bu ilaçların miktarlarının planlanması lazım. Diyelim ki 40 yaşındasınız hastalığınız ciğerlerinizi etkiledi o zaman hastaya ilaç verilecek. Ama diyelim ki 65 yaşının üzerindesiniz, hastalık ciğerlerinizi etkilemedi, o zaman hemen hastaya ilaç verilecek. Çünkü potansiyel olarak yakalanma ihtimaliniz fazla. Böyle değerlendirmelerimiz var.

Dünyada koronavirüs bulaştıktan sonra iyileşen çok hasta var. Bazı hastalarımız bu hastalığı taşıdığının bile farkına varmayacak ve farkında olmadan da atlatabilecek. Gençlerde, 60 yaşın altındaki insanlarda, ateşe, halsizliğe biraz da nefes darlığına neden oluyor ama daha sonra düzeliyor. İyileşenler çok çok büyük grup. Büyük grup hastalığı ayakta geçirebiliyor. CNNTÜRK

Editör: Wan Haber