Sağlık Bakanlığı bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Çin menşei kovid-19 aşısının 3. faz faaliyetleri açısından 21 bin gönüllünün başvuruda bulunduğunu belirterek, “Talep çok fazla, tedbirler ile beraber toplumun %60’ı aşılanırsa salgın tamamen duracak.” Dedi.”

Sağlık Bakanlığı bilim kurulu üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji anabilim dalı başkanı ve aşı Enstitüsü müdürü Profesör Dr. Serhat Ünal, Çin’den getirilen koronavirüsü aşısının Türk toplumunun %60’ına uygulanması halinde maskelerin çıkarılabileceğini söyledi.

Ünal, bu faaliyetlerin bağımsız bilgi denetleme güvenlik izleme komitesi aracılığı ile değerlendirildiğini ve yeteri kadar güvenlikçi olduğu için ikinci basamak halinde bulunan vatandaşların karşılanmasına başlandığını açıkladı.

Aşının Başarılı Olması Vücudun Direncine Bağlı

Bu bireylerden, belirli sayıdaki vatandaşlarda hastalık durumunu meydana getirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, hasta olan vatandaşlar, belli bir sayıya ulaştığında kod kırılacak.

Kod Kırılması Ne Demektir?

Normal şartlar altında koronavirüs aşısının örnek dahilinde anlatılması gerekirse ve 100 kişiye uygulanacaksa, 30 kişiye boş şekilde verilmesi, 70 kişiye doğru şekilde verilmesi uygulaması gerçekleştirilecektir. Fakat 30 kişi kendilerine boş aşı yapıldığını bilmeyecekler. Bu durumda çok aşıda prizer üzerinden etkili olmasının amaçlanması gerekir. Kod kırıldığı zaman, hasta olmuş 100 bireyin 90’ı aşı olmayan kolda, 10’u ise aşı olan kolda yani 100 kişiye yapıldığı zaman 90’ında hastalığa mani oluyor anlamına gelecektir.

Profesör Doktor Ünal,Brezilya’nın Çin menşei aşısını uyguladığını ve Brezilya’dan neticeleri beklediklerini söyledi. Gelecek olan sonuçlara göre bir durum değerlendirilmesi yapıldıktan sonra bu aşının Türkiye Cumhuriyeti devletinde yaşayan vatandaşlara da çok rahatlıkla uygulanabileceğini söyledi.

Toplumun %60’ı Aşılandığında Koronavirüsü Duracak

Bilim kurulu üyesi Profesör Dr. Serhat Ünal, “Korona virüsünü bütün dünyada etkili olmaya devam ettiğine dikkat çekerek, koronavirüsü, şu anda bütün dünyayı yakmaya halen devam etmektedir. 50 milyonu Aşkın vaka sayısı meydana geldi.

Çin’den gelecek aşı, Türk toplumunun %60’ına uygulandığında korona virüsünün başı artık Türkiye’de ezilecektir. Dedi.

Böylelikle artık Maske takmaktan kurtulacağız ve eski sağlıklı gönderin bize kavuşacağız dedi.

Editör: Wan Haber