Koronavirüs teşhisi konulan, fakat Sağlık Bakanlığı aracılığı ile ücretsiz bir şekilde kendilerine verilen ilaçları kullanmayanlara çok önemli uyarılar yapıldı.

Covid-19 ilaçsız geçer mi? Şekildeki sorular, son zamanlarda arama motorlarında sıklıkla sorulan soruların başında yer almaktadır.

Bu tip soruları soranlara Sağlık Bakanlığı bilim kurulu üyesi Profesör Dr. Firdevs Aktaş’tan ilaçları almayanların ya da alıp da kullanmayanların hastalıkları daha ağır geçirdiklerini söyledi ve ekledi: “koronavirüsü, yaşlı bireylere göre daha hafif bulgularla geçiren bazı genç hasta bireyler tedavi edici ilaçları kullanmadıkları için hastalıkları bulaştırma oranları daha yüksek olur.” Dedi.

Kendilerine verilen ilaçların bütün dünyada güvenilirliğinin kanıtlı bir şekilde tescillendiğine dikkat çeken Profesör Dr. Firdevs Aktaş şunları kaydetti.

Covid-19 İlaçları Zararlı Mıdır?

Hastane ortamında tedavi altına alınan koronavirüsü hastaları ile yapılan karşılıklı görüşmelerde tedavi edici ilaçları kullanmadıkları görülmektedir. Özellikle de genç yaştaki covid-19 hastaları tedavi edici ilaçlardan daha fazla uzak durmaktadır. Sosyal medya platformlarında İlaçların sayısının biraz daha fazla olması sebebiyle yanlış bir bilgilendirme yapıldığı görülmektedir.

Covid- 19 İlaçlarını Kullanmak Ne İşe Yarıyor?

Koronavirüsü sürecinde bu ilaçların alınması ya da kullanılması, vücut içerisinde bulunan viral yükünü azaltırken virüsün vücut içerisinde çoğalmasını da yavaşlatıyor. Bu da aslında bağışıklık sistemini virüs ile mücadele etmesinde destek sağlayan en önemli unsurların başında gelmektedir.

Genç covid-19 hastaları, iyileştirici ilaçları kullanmadıkları için ya da sosyal medyada edinmiş oldukları çeşitli olumsuz bilgilere göre hareket ettikleri için bu hastalık kendilerinde daha ağır seyretmektedir. Tedavi süreçlerinde daha çok yoğun bakıma ihtiyaçları duyulmaktadır. İyileşseler dahi akciğerlerinde veya vücutlarının değişik organlarında çeşitli hasarlar kalmaktadır.

Kendisine de koronavirüsü salgınının ilk zamanlarında covid-19 teşhisi konulduğunu açıklayan Profesör Dr. Firdevs Aktaş tedavi edici ilaçları kullanmanın bu süre içerisinde ne kadar önemli olduğunu bizzat kendisinin şahitlik ettiğini açıkladı.

İlaç kullanmayınca kovid-19 bulaştırma riski de artar

Hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çok sayıda genç hastaların tedavi gördüğünü gözlemleyen Prof. Dr. Firdevs Aktaş, böyle bir durumun meydana gelmesinin sebepleri genç kesimin daha çok sosyal medya platformlarında iyileştirici ilaçlar ile ilgili olumsuz bir algı benimsedikleri ve bu yönde hareket ettikleri için ilaçları kullanmadıkları, bunun neticesinde de koronavirüsü hastalığını daha ağır şartlar altında geçirmek zorunda kaldıklarını duyurdu.

Editör: Wan Haber