Havaların sağumasıyla birlikte Türkiye'de adeta türeyen grip hastalıkları için uzmanlar püf noktaları sizlerle paylaşıyor. Gribe yakalanmamanın yolları ve gripten kurtulmanın mutlak yolları...

Gripin başka üst solunum yolu enfeksiyonlarından farkı, ateşin (39 C ve üzerinde olabilen) ve yaygın mafsal kas ağrılarının daha belirgin olmasıdır. Hastalığın görülme sıklığı eylül-ekim ayları arasında artıp nisan ayı sonlarına doğru gerilemeye başlar. Hastalığın bulaşması ‘damlacık yolu’ iledir. Hasta kişilerin öksürük esnasında havaya yaydığı virüs içeren damlacıkların bir başkası tarafından solunum yolu ile alınması sebebi ile olur.


Hastalık geliştikten akabinde kati tedavisi yoktur, ancak hastaların şikayetlerinin azaltılması ve yaşam kalitelerinin artırılması için bazı tedaviler uygulanabilir. Önemli olan ise hastalığın etkilerinin gelişmesini önleyebilmek ve zamanında ayrım edip müdahale edebilmektir. Antibiyotiğe dikkat!  Hastalığın lazım gelen ölçüde takip ve tedavi edilmesi önemlidir fakat sık gercekleşen bir yanlış ise kişilerin gereklilik olmadan antibiyotik kullanmalarıdır. Burada akılda tutulması lazım gelen birden fazla üst solunum yolu enfeksiyonunun etken bakteriler olsa bile antibiyotik tedavisine gereksinim duymadan bağışıklık sistemimiz tarafından yenilebileceğidir. Kışın hasta olmamak için neler yapacağız? 

grip.jpg

1-Öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi hayatınızın anne merkezine alın.


2- Fiziksel egzersiz, düzenli uykuyu hiç bir zaman ihmal etmeyin.


3- Hijyen koşulların itina gösterin, sık sık el yıkama alışkanlığı kazanın.


4-Grip aşısı yaptıralım mı?


Her sene dünya sıhhat örgütünce belirlenen yeni virüs çeşitlerini kapsayacak şekilce grip aşısı geliştirilir. Bu aşının uygulanmasını takiben 1-2 hafta içerisinde kişilerde bağışıklık gelişir. Bu zaman içinde hastalığa yakalanma riski devam etmektedir. Aşı en etraflı biçimde geliştirilmeye çalışılsa da tekrar de hastalığa yakalanılabilir ancak bu halde hastalık daha hafif seyreder. Dileyen herkes aşı yaptırabilir ancak bilhassa aşı yaptırması önerilenler astım, KOAH , bronşektazi gibi solunum yolu hastalığı olanlar, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, kanser hastaları, steroid (kortizon içerikli) tedavi alanlar, sıhhat çalışanları ve yaşlılardır. Dikkat edilmesi lazım gelen , yumurta alerjisi olanlara bu aşının uygulanamayacağıdır. Aşı her sene tekrarlanmalıdır.


Kaynak: radikal

Editör: Wan Haber