Bir nefes almak ne kadar önemlidir bunu bilemeyiz... Çünkü Özellikle de nefes alıp verme problemlerinin son zamanlarda sıklıkla yaşandığı koronavirüsü tedavi süreçlerinde insanlar mal, mülk demeden her şeylerini satıp sadece bir nefes almak için yapmayacakları şey kalmamaktadır.

Ketojenik Diyetlerin Planlaması

Ketojenik diyet uygulamalarında besin öğesi miktarlarının birbirlerine oranları belirlenirken bu aşamada 5/1, 4/1, 3/1, 2/1, 1/1 şeklindeki oranlardan biri uygulamanın esası olarak kullanılır. Bu oranlar, diyet uygulamalarında bulunan toplam yağ miktarının karbonhidrat ve protein değerinin toplamı olan oranını göstermektedir. Pay kısmı genel itibari ile yağ miktarını, payda kısmı ise yağ haricinde bulunan diğer besin öğelerinin yani karbonhidrat ve protein miktarını gösterir.

Örnek verilecek olursa 4/1 oranı şeklinde oluşturulan ketojenik beslenme programları yağ içeriği daha yüksek bulunan ve buna bağlı bir şekilde uygulaması en zor olan ketojenik diyet şeklidir.

Sıkı bir diyet programı uygulamak, aslında kişinin dinç ve sağlıklı bir yaşam sürmesi açısından oldukça önemlidir.

Ketojenik Diyet Listesinde Neler Bulunur?

Diyet uygulamasının karbonhidrat ve yağ ile protein içeriği oranlarına göre çeşitli değişiklikler meydana gelebilir. En yaygın tercih edilen diyet oranı 4/1 ile 3/1 şekilde oluşturulan ketojenik diyet içeriğinde belirlenen proteinler genel itibarıyla kırmızı ve beyaz et ya da balık ile yumurtadan karşılanabilir.

Zeytinyağı, mayonez ve krema kullanılmak sureti ile hazırlanan soslar ile lezzetli bir hale getirilmiş salataların ana öğünlerde kullanılması ve bunun yanında tavuk, et, balık gibi protein kaynakları tercih edilir. Ara öğünlerde ise karbonhidrat hakkının doymuş olması halinde kolesterol oranını düşürücü etkisi sebebiyle diyetin risklerinin azaltılmasına aracılık yapacak bir miktar yulaf ezmesi tercih edilir.

Ketojenik Diyetin Riskleri Nelerdir?

  • Kanda artış gösteren keton cisimleri sebebiyle ketozis tablosunun meydana gelme ihtimali vardır.
  • Ketojenik diyet  uygulandığında bireylerde vücut, artık kendini açlık durumuna adapte edebilmek amacıyla metabolizma hızını yavaşlatma moduna girecektir.
  • Yüksek yağlı besinler ile beslenme yağlardan enerji elde edilmesine bağlı bir şekilde kan içerisinde dolaşım gösteren serbest yağ asitlerinin miktarının artış göstermesi ve eksik posa alımına bağlı bir şekilde kolesterolü ile kanda çeşitli artışlar meydana gelecektir. Bu durum, aslında kalp ve damar hastalıkları açısından oldukça büyük bir risk faktörü oluşturmaktadır.

Günde 3 defa tıka basa yemek yemek yerine Aslında  7-8 defa fakat azar azar olacak şekilde besin maddeleri tüketildiğinde vücudu yorma ve vücudun daha dinç etmesi sağlanır

Editör: Wan Haber