Kulaklara dahi kaçabilen keneler genel itibariyle kesinlikle bir sağlık kuruluşunda tedavi sonrasında çıkarılmalıdır.

Özellikle yaz aylarında çimenlik yani yeşil alanlarda piknik yapmak isteyen ve kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızın başlarına daha çok kene ısırması vakaları gelmektedir.

Günümüzde yaşanan Corona virüsüne benzer bir şekilde kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı olarak tabir edilen kene ısırması vakaları daha çok bir parazitin yayılması ve insan vücudunda çeşitli tahribatın meydana getirmesi ile olur.

Keneler Nerelerde Bulunur?

Daha çok ormanlık alanlarında yaşam alanı seçimini gerçekleştiren keneler özellikle de yaz aylarında piknik sezonlarında açılması ile beraber insanların rüyada bacaklarında çeşitli ısırma vakalarını meydana getirerek saç ya da kıyafet arasında saklanabilir.

Kene ısırması genel itibariyle İnsan vücudunda gerek fiziksel gerekse psikolojik tahribatlar meydana getirebilir.

Kene Isırmasının Belirtileri Arasında Neler Var?

  • Hepatit gelişimine bağlı bir şekilde meydana gelen cilt bölgesinde sarılık ve idrarda koyulaşma ile idrarda ve dışkıda kan görülmesi.
  • Burun kanamasına bağlı bir şekilde meydana gelen gövde, kol ve bacaklarda morarma.

Keneden Korunma Yolları Nelerdir?

Eğer kişiler, bahçesi olan bir evde yaşıyorlarsa ya da ağaçlık ile sulak bölgelere yakın iseler etrafında bulunan çimleri sık sık biçmeleri gerekecektir. Böylelikle kenelere yaşam alanı olabildiğince dar olacak ve kenelerin insanların olduğu bölgelere giriş yapmaları engellenmiş olacaktır. Özellikle de bol yeşillikli alanlara yapılan gezilerden sonra kene sokmasına karşı bütün kıyafetlerin yıkanması gerekir. Diğer eşyalar var ise başka kişilerin bu eşyaları temas edilmemesine dikkat edilmelidir.

Kene, insan vücuduna giriş yaptıysa ya da insan kıyafetleri üzerinde geziyorsa bunun açık bir şekilde meydana gelmesi için ya da gözle görülmesi amacıyla bireylerin beyaz renkli kıyafetleri girmeleri daha da avantaj sağlayacaktır.

Özellikle de bünyesi daha zayıf olan çocukların kenelerin yaşam alanlarından uzaklaştırılması gerekir. Çünkü çocukların vücudunda kene ısırması vakalarından sonra alerji oluşur ve çocuğun havale geçirmesi gibi problemlere dahi sebep olabilir bu durum.

Editör: Wan Haber