Kırık Olana Kadar Sessiz İlerliyor
Kemikte bulunan dokuda ve kemiğin kalitesinde herhangi bir burkulma yada bozulma meydana gelir ve bu aşamadan sonra erimenin ortaya çıktığını açıklayan Dr. İlin, “Osteoporoz kemiklerde kırık riskini fazla artırarak hem insanın yaşam kalitesini düşüren hem de ölüm ile sonuçlanabilen çeşitli komplikasyonlara sebep verebilen kırık meydana gelene kadar sessiz bir şekilde seyreden bir hastalıktır. 

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Özellikle de 50 yaşının üzerinde bulunan bireyler arasında yapılan çeşitli tıbbi araştırmalara göre her 3 kadının ve her 8 erkeğin birinde yaşamları boyunca muhakkak kemik erimesi hastalığı ile uğraşmaları tespit edilmiştir.

Güçlü Kemik Dokusu Osteoporoz Riskini Azaltacaktır
Kemiklerin  çok dinamik bir organ özelliği taşıdığını söyleyen Uzman Doktor ilin, normal kemik yapısında devamlı ve dengeli bir sistemde yapım ve yıkım söz konusu olmaktadır” dedi. Bir bireyin doğumundan ergenlik çağına kadar şekillenip gelişmeye devam eden kemik kütlesinin ergenlik döneminde Doruk noktasına ulaştığını söyleyen Uzman Doktor ilin “bu çağda sahip olunabilecek kuvvetli kemik yapısı oranına paralel bir şekilde ilerleyen yaşlarda Osteoporoz gelişme riskinin azalacağını dile getirdi.

Osteoporoz Risk Faktörleri
Uzman Doktor ilin, başta menopoz ve eşlik eden ilaç uygulamaları endokrinopati adı verilen ve bir çeşit hormonlarla sorunlarla seyreden rahatsızlıklarla ilgili süreçte kemiğin yeteri kadar yenilememesi ve kemik yoğunluğunun azalması sonucunda osteoporoz denilen durum ile sonuçlanan tablo ile karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Osteoporoz ile ilgili özellikle de minyon yapılı kısa boylu ve zayıf olan bireylerde daha sık görülmekle beraber zayıf olan bireyler, kilolu kişilere göre Osteoporoz riskini daha çok taşımaktadır. 

Osteoporoz'u Önleyici Tedbirler
Osteoporoz'u durdurulabilen ve destek tedaviler şeklinde kemik mimarisi gösterilebilen yani tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzman Dr Sena ilin, özellikle 30’lu yaşlara kadar kalsiyumdan zengin beslenme ve kemik yapısını güçlendirecek spor aktivitelerine yer verilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Wan Haber