Dişlerinizi karbonatla beyazlatmak, dişlerinizi beyazlatmanın en kolay ve pratik yollarından biridir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat kullanmak, kısa sürede dişlerinizden kahve ve çay lekelerinin çıkmasına yardımcı olacaktır.  

Bu yöntem uzun zamandır insanlar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı kişiler ise bu yöntemin işe yaramadığından ve diş minesi için zararlı olduğundan bahsediyor. Bu yazıda buna açıklık getireceğiz. Dişlerin sararmasından şikâyet ediyorsanız ve doğal yöntemler denemeye istekliyseniz, karbonatla sağlanan diş beyazlatma yöntemlerini deneyebilirsiniz. 

Karbonatla Diş Nasıl Beyazlatılır? 

Küçük bir kapta yarım çay kaşığı karbonatı birkaç damla su veya limonla karıştırın. Dişlerinize uygulamadan önce macun kıvamında olduğundan emin olun. Parmaklarınızla veya diş fırçanızla dişlerinize uygulayabilirsiniz. Dişlerinizi bazı lekelerden kurtarmak istiyorsanız, macunu doğrudan lekelerin üzerine sürün ve yaklaşık 2 dakika bekletin. Dişlerde oluşan bazı lekelerin çıkması için nazikçe ovalama gerekebilir. Parmaklarınızla veya diş fırçanızla karışımı uygulayabilirsiniz. 

Dişlerinizi tamamen beyazlatmak istiyorsanız, diş fırçasını bir kâse karbonat içine daldırın, böylece diş fırçasının tüm kılları karbonat macunu ile kaplanır. Bir veya iki dakika dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizi 2 dakikadan fazla fırçalamayın çünkü karbonat aşındırıcılığından dolayı dişlerinizi yıpratacaktır. Yanlara değil, yukarı ve aşağı fırçalamaya dikkat edin. Karbonatı tükürün ve ağzınızı suyla çalkalayın. Bir veya iki hafta boyunca iki günde bir tekrarlayın. Birkaç gün içinde diş beyazlığında hafif bir fark göreceksiniz. Birkaç hafta içinde bu fark çok açık olacak. İlerleyen zamanda lütfen bu uygulamayı daha seyrek yapın. Karbonat tozu aşındırıcı olduğu için haftada 1 veya 2'ye düşürmelisiniz. 

Karbonatla Diş Beyazlatırken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Karbonat diş beyazlatma için sıkça kullanılan doğal bir maddedir. Fakat dişler ve diş etleri için faz aşındırıcı bir yapısı olduğu için dikkatli olmalısınız. Karbonatla diş beyazlatma yöntemini uygularken aşağıdaki tavsiyeleri izleyin. 

Karbonat yöntemini kullanırken 2 dakikadan fazla dişlerinizi fırçalamamaya çalışın. Çünkü karbonatın aşındırıcı etkisi dişlerin çürümesine ve çatlamasına neden olabilir. Dişlerinizde karbonat kullanırken, düşük fırçalama gücüne sahip yumuşak bir diş fırçası kullandığınızdan emin olun. 

Dişlerinizi karbonatla fırçaladıktan sonra ağzınızı iyice çalkalamayı unutmayın. Aksi takdirde dişler aşınabilir ve zarar görebilir. 

Dişlerinizi bir veya iki hafta boyunca her gün karbonatla fırçalamayı tekrarlayın. Birkaç gün sonra dişlerinizin beyazlığını göreceksiniz. 

Dişlerinizi karbonatla beyazlatmaya çalışırken, üzerine diş macunu serperek de uygulayabilirsiniz. Bu şekilde karbonat, dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olacaktır. 

Karbonat Dişler İçin Zararlı Mıdır? 

Birçok hijyenik ve estetik kullanım gibi; Aşırı ve kontrolsüz kullanım durumunda olumsuz etkiler görülür. Hasar şu anda görünmez olabilir ancak uzun vadede vereceği zarar göz ardı edilemez. Dişlerinizi her gün karbonatla fırçalarsanız; Dişlere zarar vererek aşınmalara neden olabilir. Daha sonrasında dişlerde renk farklılığı meydana gelebilir. Bir doktorun tavsiyeleri en önemli noktalardır ve göz ardı edilmemelidir. Haberay 


 
Pratik bilgiler verildikten sonra oluşabilecek olası hasarlardan da bahsedilmelidir. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin sonuç verdiğini biliyoruz. Buna rağmen karbonat tozu ile diş beyazlatmanın neden olduğu hasardan bahsetmekte fayda var. Uzun süredir karbonat beyazlatma kullanan kişilerde diş minesinin aşındığı gözlemlenmiştir. Bu yöntemleri kullanmadan önce diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz. 

Editör: Wan Haber