Genel itibari ile birbiriyle ilişkili olan bütün rahatsızlıkların tamamına verilen isimdir. Bütün kanser şekillerinde vücut hücrelerinden bazıları durmadan bölünmeye başlar ve çevre dokulara yayılarak zarar verir. Kanser, trilyonlarca gibi bir rakam ile ifade edilebilen hücrelerden meydana gelen, insan vücudunun neredeyse herhangi bir yerinde başlayabilen bir rahatsızlıktır. Normal şartlar altında insan hücreleri, vücudun gereksinim duymuş olduğu anda yeni hücreleri meydana getirebilmek amacıyla büyüyerek çoğalırlar. Hücreler, yaşlandıklarında ya da belli bir hastalık ile karşılaştıklarında ölürler ve ölen hücrelerin yerini yeni hücreler alır.

Bununla beraber kanser geliştiğinde bu şekilde işleyen süreç bozulacaktır. Hücreler, zaman geçtikçe daha anormal bir hale geleceği için yaşlı ya da hasar görmüş olan hücrelerin yaşamlarını kaybetmeleri, gereken zaman içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri ve ihtiyaç duyulması halinde yeni hücrelerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu durum, ekstra hücrelerin durmadan bölünebilmesi ile  tümür adı verilen yumurtalar oluşturabilmesi sürecini doğuracaktır.

Kanser Sebepleri Nelerdir?

Tıbbi araştırmaların sonucunda kanserin birden fazla faktörün birbiriyle etkileşimi neticesinde meydana geldiği ortaya çıkarmaktadır. Doğuştan itibaren gelen yani değiştirilemeyen, sabit duran faktörler ile değiştirilebilir ve çevresel bazı faktörlerin kanserin meydana gelmesinde rol oynadığı düşünülmektedir. Değiştirilemeyen faktörler ile ilgili örnekler genel itibariyle Genetik risk faktörleri, cinsiyet, yaş ve aile öyküsü gibi durumlar yer almaktadır. Değiştirilebilir faktörler ise fiziksel aktivitenin yetersiz olması, yaşam biçimi, sigara ve alkol tüketimi, düzensiz beslenme ve stres ile çevresel faktörler, çevre kirliliği ve radyasyon gibi durumlar şeklinde değerlendirilmektedir.

Kanser Nasıl Oluşur?

Kanser, genetik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Ya da diğer bir söylem ile hücrelerin işlev görme biçiminin özellikle de nasıl büyüyecekleri ve nasıl bölüneceklerini kontrol eden genlerdeki değişiklikler kanser denilen hastalığın oluşmasına sebep olur.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

  • Anlam verilemeyen morarma ya da kanama
  • Kalıcı, açıklanamayan Ateş ya da Gece terlemeleri
  • Kalıcı bir şekilde meydana gelen ve açıklanamayan eklem veda kaslardaki ağrı ve sızı
  • Yedikten yada içtikten sonra kalıcı bir şekilde meydana gelen hazımsızlık ya da rahatsızlık
  • Ses kısıklığı
  • Yutma güçlüğü
  • Öksürük ya da nefes darlığı
  • Bağırsak ya da mesane alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • İstemeden hızlı kilo kayıpları
  • Cildin altında hissedilebilen şişlik ya da kalınlaşma ile yorgunluk gibi belirtiler.
Editör: Wan Haber