İnsan vücudunun tabiri caiz ise motoru özelliğini taşıyan organı şüphesiz ki kalptir. ve kalp krizi hayati tehlike arz eden bir durum ile işlevini sürdürmektedir.

İnsan vücudunda kalp en önemli organ olarak bilinmektedir ve kalp krizi hayati tehlike arz eden bir durumdur. İnsan vücudunun gereksinimi olan kanı pompalayarak hareket kabiliyetini kaslardan alan bu organ günde 8 bin litreye kadar kan pompalama işlevini yerine getirmektedir. Kadınların kalbi erkeklere göre daha hafiftir. Kadınlarda kalp 330 gram iken, erkeklerde ise 350 gram civarındadır. Hayatını kaybetme yani ölümlerin genelini ani kalp krizi oluşturmaktadır. Bu sebeple kalp krizinin ne olduğu ve belirtileri ile tedavi yöntemleri hakkında kapsamlı bilgi sahibi olunmasında fayda olacaktır.

Göğüste meydana gelen ağrılar çeşitlilik gösterir ve kalp krizinin oluşması esnasında meydana gelen ağrı ya da sızı diğer ağrılardan değişiktir. Akciğer rahatsızlıkları ya da akciğerde meydana gelen kaslarda ağrıya sebep olur. Mide ve bağırsaklarda meydana gelen şiddetli gaz göğüse bir baskı uygulayarak kalp krizinde meydana gelen ağrı sızı sancıya benzer durumların ortaya çıkmasına sebep olur.

Kalp Krizi Nedir?

Kalbe giden ana damarların tıkanması ile kalp krizi denilen durum meydana gelir. Bunun başlıca sebebi damar bölümlerinde kolesterol ve yağların duvar oluşturması ve kanın geçişini engellemesi olarak bilinir. Söz konusu bu damarlar tıkanıkları vakit kalbin gereksinimi olan kan yerine ulaşamayarak ani kalp krizi durumları meydana gelecektir. Doğuştan itibaren kalp hastası olan bireyler ve ritim bozukluğu olanlarda bu kategorilerde bulunmaktadır. Kalp ile ilgili rahatsızlığı olmayan ve sağlık açısından herhangi bir problemi bulunmayan kişilerde de ani kalp krizi durumları meydana gelebilir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüs ağrısı çeken bireyler açısından ilk önemli konu kalp krizi hususu olmaktadır.
  • Her göğüs ağrısını bu kategoride değerlendirmek elbetteki doğru olmayacaktır.
  • Göğüs kısmına birileri oturuyormuş gibi bir ağrı hissi var ise eğer bu durumda kalp krizi meydana geliyor demektir.
  • Kalp krizi ağrısı batma hissi verir.
  • Nefes alıp verme ya da hareket kabiliyetinde gerileme meydana gelir.
  • Bazı hastalarda ansızın başlayan terleme ya da göğüste meydana gelen şiddetli ağrı meydana gelmektedir.

Kalp krizi tedavisi mümkün müdür?

Acil vaka kategorisinde bulunan hastalar genel itibariyle kalp krizi geçiren hastalardır. Bu hastalarda ölümler 1 ila 1,5 saat gibi bir süre içerisinde gerçekleşir. Bu sebeple kalp krizi geçiren bireyler hemen yakınlarını aramalı ve acile haber verilmelidir.

Kalp krizinin geçildiği esnada kalp krizi geçen kişinin yanı başında bir kişi varsa çeşitli yöntemler ile kalbi tekrar çalıştırabilir ve kişiyi hayata döndürebilir.

Kalp Krizi Oluşumunu Engellemenin En Önemli Yöntemi İse Kişinin;

  • Sigara kullanmaması
  • Alkol kullanmaması
  • Kafein maddelerinden çok fazla tüketmemesi
  • Stressiz bir yaşam biçimini benimsemesidir.
  •  Böylelikle kalp krizi oluşma ihtimali daha az olur.
Editör: Wan Haber