Göğüsler kadınların dişiliklerini sergileyebildikleri en önemli organları. Kadının bilinçaltinda göğüsler dişiliğini tanımlayabilmesi, vücut algısının tamamlanabilmesinde çok önemli rol oynuyor.

 

 

 

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz küçük, gelişmemiş veya asimetrik gelişmiş göğüslerin kişinin psikiolojisini olumsuz etkilediğini belirtti. Türkyılmaz, yıllar içerisinde veya hamilelik ve emzirme sonrasında göğüs volumünde olan azalmaya bağlı küçülmelerin, var olanı kaybetmek kadına daha çok duygusal travma yaşattığını söyledi.

 

 

 

 

 

Tibbi endikasyonu olan ve sadece estetik amaçlı müdahaleleri birbirinden ayırmak gerektiğini vurgulayan Türkyılmaz, "Hastalarımızın yüzde 10 ila 15'i göğüs kanseri, kaza, yanık, veya konjenital asimetriden dolayı tedavi görüyor. Geriye kalan yüzde 85-90'ı estetik amaçlı ameliyatlardır. Bu kadınların genelde çok küçük göğüsleri olur (cup A veya daha küçük) ve bundan dolayı psikolojileri olumsuz etkilenir. Bu durum onları çok uğraştırıyor, daha iyi bir görünüme ve daha yüksek özsaygıya sahip olmak istiyorlar.

2g2g2g22g.jpg

 

Bazıları da hamilelik ve emzirme sonrasında veya zayıf bağ dokusundan dolayı boş ve sarkık göğüslerin tekrar daha sıkı ve diri hale gelmesini arzu ediyorlar. Bizim için önemli olan, hastamızın bu ameliyata kendi iradesi ve isteğiyle karar vermesi ve bundan herhangi başka beklentisi olmamasi. Bunlar mesela yaşadığı ilişkiyi kurtarmak veya iş hayatında daha iyi firsat ve imkanları elde etmek gibi olabilir." dedi ve göğüs büyütme ameliyatlarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

 

 

Hastalarınızın ne tür endişeleri oluyor ameliyat öncesinde?

 

 

En çok merak edilen şey silkon protezlerle uçabilmek, aktif spor yapabilmek ve dalabilmenin mümkün olup olmaması. Kadınlar en çok silkon implantlarının patlamasından korkuyorlar. Ama bu kaygıların çoğu dezenformasyonlardan kaynaklanıyor. Belli bir iyileşme periyodu geçtikten sonra, bu da yaklaşık 6 haftadır, her türlü sportif aktiviteyi yapabilirler. Uçağa binme ameliyat sonrası 2. gün bile mümkündür. Kesici veya delici alet yaralanması dışında günümüzde kullanılan silikon protezlerin patlaması mümkün değil.

 

 

Birçok hasta emzirmeyi ve his kaybı olup olmayacağını soruyor. Yaptığımız ameliyat tekniği emzirmeye engel değil, ayrıca sinirler de korunduğu için his kaybının görülmesi çok nadirdir. Implantların kanserojen olup olmadıkları da başka bir endişe odağı. Günümüzde kullanılan kaliteli implantlar kesinlikle kanserojen değil. Olaya psikosomatik açıdan bakarsak kanserden koruduğunu bile söyleyebilirim.

 

 


Göğüs ameliyatlarına olan talep ne durumdadır?

 

 

Brezilya ve ABD'de her zaman talep fazlaydı. Ama günümüzde Türkiye'de de her geçen gün artıyor. Türkiye için en çok yapılan ameliyatlar sıralamasında burundan sonra ikinci sırada. Talebin artması dışında trend, iri göğüslü olmak. Eskiden hastalarda "aman, çok büyük olmasın, dışardan çok belli olmasın" ricası varken, şimdi aksi yönde talepler görüyoruz. Henüz hiçbir hastam ameliyat sonrası, memelerinin büyük olmasindan şikayetci olmadi.

 

 

Silikon implantlari tekrar çıkarttıran oluyor mu?

 

 

Hastalar arasında her on yılda bir silikon implantların değişmesi gibi bir bilgi yaygındır. Ancak bu tamamen yanlış bir bilgidir. Benim implantlarını büyük olduğu veya benimseyemediği için çıkartmak isteyen bir hastam olmadı. Çıkartmak değil, aksine daha da büyük istediği için değiştirmek isteyen hastam oldu...

 

 

Tehlikeler nelerdir?

 

 

Genel ameliyat bilgileri dışında hastaya bilgisini vermek gereken 2 risk vardir. Birincisi çok çok nadir rastlanılan memebaşında hissizlik olabilir. Çok sükür hiçbir hastamda rastlamadım.

 

 

Ikincisi de bir süre sonra oluşabilecek bir kapsüler kontraktür. Vücut, implanti bir yabancı madde olarak algılar ve ona karşı korunmak icin etrafina bir kapsül, bir yara dokusu oluşturur. Bu herkeste olan normal bir hadisedir. Ancak çok nadir olarak yıllar hatta on yıllar içerisinde bu kapsül sertleşir ve implanti sıkmaya başlar. Hastanın bu durumlarda göğsü sertleşir, ağrı yapabilir ve şeklini değiştirebilir. Bunun tedavisi 10-15 dakika süren eski izden tekrar girilerek kapsülün açılması ve gevşetilmesi işlemidir.

 


Ameliyat sonrası yara izi kalıyor mu?

 

 

Kesilen her yerde bir iz kalır. Önemli olan izin kalitesi ve yeri itibari ile görünmemesidir. Bu da iyi dikebilmek ve postoperative bakımı iyi geçirmek ile sağlanabilir. Meme büyütme ameliyatlarında hastanın göğsünün durumuna ve isteklerine bağlı olarak 3 farklı iz seçenegi olabilir. Meme altı katlantisindan, meme başından ve koltuk altından girişim yapilabiliyor. Buna hastanın durumuna göre operasyon öncesi yapılan konsültasyonlarda karar veriliyor.

 

 

Göğüs büyütme ameliyatı ağrılı mı?

 

 

Ameliyat genel anesteziyle yapiliyor ve 1 saat sürüyor. Ağrısı diğer ameliyatlara göre çok daha az oluyor. Bazı hastalar vücutlarında bir gerginlik hissedebiliyor kas ağrısına benzer şekilde. 1 hafta sonra fiziksel olarak ağır olmamak şartıyla tekrar çalışma hayatına dönülebilir ve 4 ila 6 hafta sonra spor yapılabilir, dikkat etmek gerektiren bir durum kalmaz. (HABERTÜRK)

Editör: Wan Haber