Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi profesör Dr. Ata Nevzat Yalçın, maskeye ter yada su temas ettiğinde özelliğini kaybedebileceğini belirterek “onun için yazın yanınızda mutlaka yedek maske taşıyın,  ıslanınca hemen değiştirin” uyarısında bulundu. Havaların ısınmasıyla beraber insanların havuza, denize girdiğini açıklayan Yalçın “Denizlerin yüzmek için güvenli olduğunu fakat sosyal mesafenin mutlaka korunması gerektiğini açıkladı. Ayrıca yüzdükten sonra çıkınca ıslak kalmamak gerektiğini belirtti. Ayrıca havuzlar için çok sıkı önlemler alınması gerektiğini de vurgulayan yalçın, şu uyarıları tekrarladı. Havuza girerken duş alınmalı, ayakta terlik ya da başka bir şey bulunmalı, bone takılması gerekmektedir, deniz yada havuz kenarında insanların ortak kullanacakları malzemeler bulunmamalı. Şezlong aralarında en az bir buçuk ile 2 metre mesafeye dikkat edilmeli. Havuzun içerisinde kloru belirli noktalarda tutmak gerekmektedir. Havuzlarda bir kişiye 5-6 metreküplük alan ayırmak gerekiyor. Havuzun büyüklüğü, yüksekliği ve derinliğine göre bu ölçüler değişiklik gösterebilmektedir.

Spor Yaparken Maske Kullanılmamalı
Küçük çocukların sosyal mesafe ve izolasyon kurallarına uyum sağlamaları için zorluk dereceleri göz önüne alındığında çocuk havuzlarının açılmasının şimdilik sakıncalı bir durum olabileceğini belirten yalçın “Hastalıklı bir çocuk, havuza girdiğinde mesafeyi koruyamayacağı için problemler ortaya çıkacaktır.” Dedi.

Profesör Doktor yalçın, salgının aniden yok olamayacağını açıklayarak şu şekilde ekledi. “Salgın, belirli bir süre pik seviyesine çıktıktan sonra düşmektedir. Fakat sıfırlamayacaktır. Burada önemli olan önlemleri sürdürerek maske takmak, el yıkamak, sosyal mesafe ve izolasyon kurallarına uyum sağlamaktır. Eğer tedbirlere devam edilmezse yine yükselişe geçecektir. Havalar artık ısındı buna nedenle maske takmak zor olacak.

Maskeye su yada ter temas ettiğinde maskenin hiçbir manası kalmayacaktır. Dikkatli olmakta fayda vardır. O nedenle yaz aylarında yanınızda, çantanızda mutlaka yedek bir maske taşımanız gerekecektir. Islanan maskenizi hemen değiştirin, spor esnasında maske kullanmayın. Hem terle ıslanır hem de ağır spor yaparken akciğerlerde sıkıntı yaratabilir. Fakat yürüyüşlerden maske kullanılmalıdır. Yürüyüş yaparken Eğer tek başınıza görüyorsanız etrafınızda Nefes alış verişinde bulunacağınız başka kimse yok ise maske kullanmayabilirsiniz. 

 

Editör: Wan Haber