Bundan tam 100 sene önce ortaya çıkan ve yüz binlerce insanın hayatına mal olan Hendek ateşi hastalığı tekrardan ortaya çıktı. Bilim insanlarını şaşırtan bu hastalık, Hendek ateşi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Seneler sonra Kanada’da meydana geldi. Peki yıllar sonra tekrar hortlayan Hendek ateşi hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İnsanlara nasıl bulaşır işte bütün merak edilenler bu makalede sizleri bekliyor.

En son 1918 senesinde ortaya çıkan Hendek ateşi hastalığının üzerinden 100 sene geçtikten sonra tekrardan Kanada’da meydana geldi. Kanada’da doktorlar, adı açıklanmayan 48 yaşındaki evsiz bir adamın yoğun bir şekilde göğüs ağrısı ve sancısı sebebiyle acil servise başvurduğunu ve hastalık sebebiyle kalp problemleri yaşadığını ifade etti. Sağlık ekipleri, ayrıca hastanın derisinde bit ısırıklarına dair emareler ile akciğer damarlarında meydana gelen tıkanma ve kalp kapakçıklarında çeşitli iltihaplanma durumlarına rastladıklarını söyledi.

Hasta, kalbinde meydana gelen hasar sebebi ile ameliyat edildi. Adamın tedavisinin halen devam ettiği belirtildi. Ayrıca söz konusu bu hasta adamın bir bakımevine yerleştirildiğini dahi belirten uzmanlar, ilk vakanın ortaya çıkmasının sonrasında geçen 6 aylık süre içerisinde 3 evsiz daha hendek ateşi hastalığına yakalanmıştır. Şeklinde açıklama yapıldı.

Uzmanlar söz konusu bu hastalardan birinin Hendek ateşi sebebiyle beyin kanaması dahi geçirerek felç olduğunu dile getirdi.

Hendek Ateşi Hastalığı Nedir?

İnsan vücudunda üreyen bitlerin dışkısında bulunan Bartonella Guintana bakterilerinden kaynaklanan bu hastalık sebebiyle özellikle de bir I. Dünya Savaşı’nda binlerce asker Hayatını kaybetmişti.

Hendek Ateşi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genel itibarıyla bu hastalık, hijyen koşullarının kötü olması sebebiyle ortaya çıkar. Belirtileri arasında ise 5 gün süren  40° Ateş, bacak ağrısı, göğüste kızarıklık ile baş dönmesi ya da baş ağrısı gibi semptomlar şeklinde kendini göstermektedir.

Hendek Ateşi Hastalığı Kaç Gün Sürüyor?

Hendek ateşi hastalığına yakalanan bir bireyin ortalama iyileşme süresi 1 ay gibi bir süre olarak açıklanmasına rağmen, bazı hastalarda semptomlar 3 aya kadar devam edebilmektedir. Fakat hastalığın uzun iyileşme süresi sebebiyle ölümcül olabilen ağır kalp problemleri ya da beyin hasarları ortaya çıkabilir.

Editör: Wan Haber