Dermatoloji bölümünden Doçent Doktor Filiz Topaloğlu Demir, pek çok bireyin sıkıntı çektiği göz altı morluklarının altında birçok sebebin yattığını açıklayarak çarpıcı uyarılarda bulundu. Doçent Doktor Demir “Genetik faktörlerin yanı sıra aynı zamanda bireylerin yaşam şekilleri, beslenme alışkanlıkları, yaşlanma süreci ve göz çevresi bakımı gibi durumlar göz altı görünümünü belirleyen başlıca önemli faktörlerin başında geliyor.” Dedi. Gözaltı morluğunun sebeplerini şu şekilde sıraladı “fazla vitamin ve mineral eksiklikleri ile uyku düzensizlikleri, yorgun bir çalışma temposu, dengesiz beslenme, böbrek, tiroid, karaciğer hastalıkları az su tüketimi yoğun bir şekilde alkol ve Kafein maddelerinin tüketilmesi, sigara kullanımı göz altındaki koyu halkalara yol açabilir dedi.

Zamanın geçmesi ve yaşlanma ile beraber deri altı yağ dokusunda ve deri elastikiyetininde azalma, damarların yüzeysel bir şekilde seyretmesine bağlı olarak ortaya çıkmakta olan mavimsi renk ve yağ dokusunun fıtıklaşmasına bağlı bir şekilde torbalanmalar, kemik yapısında ve yapısında ortaya çıkan değişiklikler neticesinde görülen çukurlaşmalar gözaltında koyuyorlar sebep olabilir. İnsan derisine rengini  veren melanin ismi verilen maddenin çoğalmasını uyaran durumlar güneş ışınları, atopik egzama, gebelik ve hormonal değişiklikler ile alerjenler ve irritanlar da gözaltı koyulaşmasının diğer sebeplerindendir.



Güneş Işınlarından Korunmak Gerekir
Soğuk kompresyon ve patates ile yeşil çay, salatalık gibi bazı bitkisel kürlerin kısmi olarak göz altı morluklarına iyi geldiği bilinmektedir. Göz çevresinde kan dolaşımının hızlandırılması masajlar ile gerçekleştirilir. K ve C vitamini içeren kremlerden faydalanmak mümkündür. Bu uygulamalardan yeteri kadar fayda görmeyen bireyler altta yatan çeşitli problemlerden mineral ve vitamin eksiklikleri açısından değerlendirilebilir. Göz çevresi peelingleri, Mezoterapi uygulamaları, gözaltı ışık dolgusu ve lazer uygulamaları ile desteklenebilir. Diğer taraftan sağlıklı ve dengeli beslenmeye, mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketimine, yeterli sürede uyumaya ve bol su tüketilmesine ile alkol ve sigara gibi maddelerin ve az kullanılması ya da hiç kullanılmaması da aynı zamanda göz altı ve göz çevresi morluklarının oluşmasını engeller.

 

Editör: Wan Haber