Birçok insan, farkında olmadan gözlerini ovuşturmaktadır. Farkında olmadan gözlerimiz ovuşturmaktan nasıl vazgeçebiliriz?

Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Şeyda Atabay konu hakkında açıklamada bulundu.

Gözler 5 duyu organlarımızdan birdir. Gözümüzün ön yüzeyinde bulunan Saydam tabaka şeklinde olan kornea tabakası aşırı baskı ve travmaya neden olan göz ovuşturması nedeniyle inceleyip sivrileşebilir. Karakterize çeşitli hastalıkların adı Keratokonus’tur. Keratokonus,  çoğunlukla ergenlik çağındaki kişilerde meydana geliyor. 20 ile 40 yaş kişilerde ilerleme olur ve 40 yaşından sonra otomatikman devam edecektir. Bu hastalığın erken tedavi edilmesi hastalığı düşürür veya tamamen yok eder. Alerjik hastalıklar nedeniyle Gözde meydana gelen ve Gözün saydam tabakası şeklinde bulunan kornea tabakasının incelerek sivrileşmesiyle  karakterize olan keratokonus hastalığının meydana gelmesine zemin hazırlayan bir altyapı platformu oluşmaktadır. Keratokonus hastalığının asıl sebebi bu diye biliriz. Ailesel yani genetik bazı faktörlerin bir araya gelmesinden meydana gelen bir rahatsızlık olduğu ile ilgili tıbbi çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Hastalığın başlarında özellikle de görme ile ilgili duyularda bir problem yarattığına dair herhangi bir kesinlik söz konusu değil. Hastalık, zamanın geçmesiyle beraber ilerler ve miyop ile astigmat gibi problemlere yol açar. İlk başlarda bu problemi gözlük ile çözümlemeye çalışırken hastalığın ilerlemesi ile beraber gözlüğün artık düzeltemeyeceği görme sorunları ortaya çıkmaktadır. Erken dönemlerde yakalandığında corneal cross-linking ile hastalık yavaşlatılabilir veya tamamen yok edilebilir

Tabi önemli olan bu hastalığı erken fark etikten sonra ertelememek hemen tedaviye başlaması. Bu süreç içerisinde hastaların dikkat etmesi gereken şey gözlerini ovuşturmaması özellikle de ergenlik dönemi ile 20’li yaşların başlarında görme bozulmalarının başlamaları hızlı bir şekilde ilerleyen miyopik astigmatik durumların meydana gelmesi. Gözlük kullandığı halde net bir şekilde görmemesi. Keratokonus’ta yakalanmamak için muhakkak sende bir kes göz kontörlüne gidilmeli.

Editör: Wan Haber