Human Popilloma virüsler (HPV) oldukça sıklıkla görülen belirti göstermeyen ve bulaşıcı DNA virüsleri olarak karşımıza çıkmaktadır ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan en yaygın görülenlerden biridir. HPV enfeksiyonu ülkemizde de giderek artış gösteren bir durum olmaktadır. Hem erkekler hem de kadınlarda ciddi sağlık problemleri meydana getirmektedir. Jinekolog, cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Esra Demir Yüzer konu hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu. 

HPV Nedir?
HPV’nin 100’ün üzerinde çeşidi mevcuttur. Bu çeşitlerin bazıları siğil gerçekleştirirken bazıları da erkek ve kadın üreme sistemi organlarında kanser hastalığına yol açmaktadır. Kadınlarda serviks yani rahim ağzında vajen yani döl yolu ve vulvada döl yolu girişi kansere sebep olmaktadır. Erkeklerde anüs, penis kanserine yol açabilen bir hastalıktır. Siğile yol açan HPV tipleri 6 ve 11 dir siğiller kansere dönüşmezler. Rahim ağzı kanseri yapan HPV tipi 16 ve 18 olarak kodlanmıştır. 

Siğil Belirtileri Nelerdir?


Siğiller bel bölgesinde ya da ayaklarda, nefes borusunda, ağız içinde, dudak çevresinde cinsel organ bölgesinde ortaya çıkabilmektedir. Siğil, karnabahar görünümünde tek bir bölgede ya da birkaç bölgede toplu iğne başı kadar ufak bir iki tane bazen de çok sayıda bazen de 3, 4 çapında erişebilen ağrısız, ten renginde beyaz ya da siyah renkte olabilen kısmen sert kitlelerden meydana gelmektedir.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunmalıyız?


Kesin korunma durumu olmamasına rağmen her cinsel ilişki öncesinde kondom kullanımı kesinlikle önerilmelidir. Servikal kanser tarama testleri yani “Pap test” aşı uygulanmaya devam edilmelidir. %10 ile %20 oranında enfeksiyon İnsan vücudunda kalmaktadır. Bu durumda Servikal kanser ya da kanser öncüllü hastalık meydana gelir. Fakat kanser ile ilişkili durumun ortaya çıkma süresi 15 ile 20 yıl gibi uzun bir süreye yayılabilir. Bu sebeplerden dolayı tarama programları gelişen kanser ya da öncüllerini belirlemede önemli ve çok değerlidir.

Cinsel yol ile bulaşan bir virüs türü olduğu için özellikle de kadın yada erkeklerin cinsel ilişki öncesinde iyice temizlemeleri ve cinsel ilişki esnasında kondom kullanmaları kendileri açısından hayati önem taşıyan durumlar arasında geliyor.

Editör: Wan Haber