Bebeğin anne rahmine düştüğü andan itibaren gelişim göstermesi en doğal sistem olarak tanımlanmaktadır Bu nedenle bebeğin kilo alması annesinin karnında iken boyunun uzaması ve Plasenta ismi verilen (kendisi ile annesinin arasındaki beslenme kanalı) organ aracılığı ile annenin bebeğine bütün besinleri vitaminleri ve mineralleri göndermesi neticesinde anne adayının halsiz kalması kaçınılmazdır.

Özellikle de hormonal değişim sürecinde anne adayları çok fazla ağrı sızı çekerler.

Gebelikte Kullanılan İlaçlar Bebeğe Zarar Verir Mi?

Anne adayının almış olduğu bütün vitaminler ve besinler göbek bağından yani plasenta ismi verilen bir organ aracılığı ile bebeğe taşınır. Anne adayının almış olduğu ilaçlarda da aynı etki görülmektedir. Çeşitli ilaçlar, anneden plasenta aracılığı ile bebeğe direkt bir şekilde etki eder ve bu durumda çeşitli ilaçların kullanımı tamamen sakıncalı olmaktadır. İlaçlarda bulunan çeşitli bileşimler, bebeğin anne karnındaki gelişimini ya da daha sonra hayatının herhangi bir evresinde çeşitli olumsuzlukların meydana gelmesine sebep olabilir.

Normal ağrı kesici bir hap kullanımı dahi hamile bir kadının karnındaki bebeğin hayatına mal olması gibi ciddi derecede etkileri mevcuttur. Bu nedenle özellikle de hamilelik döneminde ilaç kullanmak isteyen bir anne adayının, kesinlikle ama kesinlikle hekim gözetiminde ya da kontrolünde ilaç alması gerekiyorsa ancak bu şekilde davranması en akılcı yöntem olacaktır.

Hamilelik Dönemine Göre İlaç Kullanımı Uygulamaları Nelerdir?

Hamilelik süresine göre ilaç etkileri de değişiklik gösterebilir. Bu amaçla hangi ilacın ne zaman kullanılacağına oldukça dikkat etmekte fayda olacaktır. Anne karnında bulunan bebek, döllenme sürecinden 21 gün sonra annenin almış olduğu hemen her maddeye aşırı duyarlı olur. Organ oluşumlarının başlamış olduğu bu hassas dönem, genel itibarıyla 60 gün boyunca sürecektir. Yani ilk etapta 3 aylık ilaç kullanımında daha fazla hassas olmak gerekir.

Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda hem psikolojik hem de fizyolojik bir takım değişiklikler meydana gelecektir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonu adı verilen ve annenin hamilelik dönemini gerçekten de ağrılı, sancılı bir şekilde geçirmesine sebep olan çeşitli problemler kadın doğum uzmanları tarafından kendilerine önerilecek antibiyotik kullanımları ile sağlanabilir.

Ancak bu bilgiyi daha sonraki dönemler açısından da ilacın anne karnındaki bebeğe etkilerinin tamamen azalma özelliğini göstereceğini göstermeyecektir. Hamilelik döneminin hemen her evresinde ilaç kullanımı hassas bir konu olarak jinekoloji uzmanları tarafından da değerlendirilmektedir.

Hamilelikte Antibiyotik Kullanımı

Genel itibariyle antibiyotikler, bakteri bileşimli enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılan ilaçlar olarak bilinmektedir. Gebelik döneminde kullanımı sakıncalı olarak nitelendirilen antibiyotiklerde vardır. Fakat sadece hekimin tavsiye etmiş olduğu antibiyotiklerin kullanılması daha uygun olacaktır. Gebelik döneminde antibiyotik kullanımı ile dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar elbetteki mevcuttur.

Editör: Wan Haber