Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen her insan için düzenli egzersiz olmazsa olmazdır. Egzersiz yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerinde sayısız faydası vardır. Kilo kontrolü sağlaması; kemik, kas ve eklem sağlığını desteklemesi, kronik ağrıları azaltması, psikolojik durumu geliştirmesi, uyku düzenini geliştirmesi, bağışıklık sağlığını güçlendirmesi; bu faydalardan yalnızca birkaçıdır. Siz de küresel Koronavirüs salgını sebebiyle evde zaman geçirdiğimiz ve bağışıklık sağlığının daha fazla önem kazandığı şu günlerde evde düzenli egzersiz yapabilir; genel sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. İşte evde yapılabilecek egzersiz türleri! 

1. Pilates
21. yüzyılın en etkili egzersiz sistemi olarak görülen pilates, aslında hiçbir ekipman olmadan ve evde de uygulayabileceğiniz bir egzersiz türüdür. Pilatesi her yaştan insan her amaç için uygulayabilir. Burada önemli olan kişinin bedenine uygun bir antrenman programı oluşturmasıdır. Bu konuda kişisel spor eğitmenlerinden yardım alabilir veya internette yer alan videolardan yararlanarak pilates yapabilirsiniz. 

2. Yoga
Evde yapabileceğiniz bir diğer egzersiz türü ise yoga olarak karşımıza çıkar. Yoga kas ve kemik sağlığını, esnekliği geliştirir. Ayrıca zihinsel farkındalığı arttırarak kendinizi daha iyi hissetmenizi ve stresten arınmanızı sağlar. Üstelik yoga için ihtiyacınız olabilecek tek malzeme basit bir mattır! Siz de internette yer alan yoga videolarından yararlanarak bedeninize uygun şekilde egzersiz yapabilirsiniz. 

3. Kardiyo
KardiyoKardiyo egzersizleri, kalp atış hızınızı arttıran herhangi bir egzersiz çeşidi olarak tanımlanabilir. Bu tür egzersizler kemik yoğunluğunu arttırır, stres ve depresyonu azaltır, daha fazla enerji verir, kalp sağlığını güçlendirir, yağ yakımını hızlandırır. Bu ve bunun gibi faydaları sebebiyle siz de evdeyken internette yer alan kardiyo videoları ile deneyimleyebilir; bir yandan sağlık kazanırken bir yandan da stres atabilirsiniz. 

4. Fitness
Fitness ağırlıklar yardımıyla yapılan bir egzersiz türüdür. Siz de evinize edineceğiniz ağırlıklar ile ihtiyacınıza yönelik bir antrenman programı oluşturabilirsiniz. Eğer ekipmansız bir şekilde egzersiz yapmak istiyorsanız da vücut ağırlığınızı kullanacağınız plank, şınav vb. hareketlerden oluşan bir program benimseyebilirsiniz. 

5. Koşu
Koşu aynı zamanda bir kardiyo egzersizidir. Yağ yakımını hızlandırır, kalp sağlığını geliştirir ve stresten kurtulmanızı sağlar. Siz de bir koşu bandı edinerek veya varsa bunu kullanarak düzenli olarak koşabilir, bu sayede genel sağlığınızı destekleyebilirsiniz. 

6. İp atlama
İp atlama da bir kardiyo egzersizidir. Son derece ucuz bir ekipman ile yapılmasının yanı sıra faydaları da muhteşemdir. İp atlama bacak kaslarını, sırt ve omuz kaslarını güçlendirir, koordinasyonu arttırır, kısa sürede fazla kalori yakılmasını sağlar. Siz de bu ve benzer faydalarından yararlanmak için evde yapacağınız egzersizler arasına ip atlamayı da ekleyebilirsiniz. 

7. Spinning
Spinning, iç mekânda bisiklet sürme anlamına gelir. Bu sporu evde uygulayabilmek için siz de bir spinbike edinebilirsiniz. Müzik eşliğinde yapacağınız spinning ile son derece güzel ve keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bu egzersiz türü alt bedeni etkili şekilde çalıştırır, kilo vermek isteyenler için idealdir. 

8. Zumba
Egzersiz yapmak sizi sıkıyorsa zumba tam size göre olabilir. Normalde toplu bir şekilde yapılan ve aynı zamanda sosyalleşme sağlayan zumbayı, evde internette yer alan videolardan yararlanarak da yapmanız mümkün. Zumba dersleri zayıflamak ve stres atmak için birebirdir. Ayrıca vücut koordinasyonunu geliştirir, vücudun tamamını çalıştırır, dayanıklılığınızı arttırır, ruh halinizi geliştirir.

Editör: Wan Haber