Doçent Dr. Yavuz Selim Yıldırım, yapmış olduğu açıklamada koronavirüs salgını sebebiyle zorunlu bir şekilde evde kalan ve evde çalışan birçok kişi de bu sürede belirgin bir kilo artışı görüldüğünü anlattı. Fazla kiloların beraberinde bazı hastalıkları da getirdiğini ve bu rahatsızlıkların tedavi yöntemlerini de dile getiren Yıldırım şöyle konuştu;
Evde hareketsiz kalmak, virüs kaygısı sebebiyle sürekli yemek yeme isteği, evde stok yapılan yiyeceklerin sürekli el altında olması ve tüketilmesi gerektiği psikolojisiyle bu dönemde kilolar artış gösterdi. Kilo, birçok hastalığı da beraberinde getirdi. Hipertansiyon, kan şekerinin bozulması, kolesterol ve yağların artışı ile damar hastalıkları ve  kalp hastalıkları uyku apnesi, strong ve karaciğer yağlanması belli başlı olanlarıdır. 

Uyku Apnesi Olanlar Çabuk Sinirlenir
Kilonun beraberinde getirmiş olduğu rahatsızlıklar arasında uyku apnesinin öne çıktığına vurgu yapan Doçent Doktor Yıldırım: Bu hastalık, uyku sırasında solunumun durduğunu değerlendirdi. Uyku esnasında hastaların boğulma gibi belirtiler yaşayarak uyanabileceklerine işaret eden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu süre zarfında hastaların oksijen seviyeleri düşer vücut fonksiyonları yavaşlar. Uyku bozularak kişi uyanır, uyandıktan bir süre sonra tekrar uykuya dalar. Fakat tekrar tıkanır. Bu döngü gece boyu sürekli devam eder. Bu şekilde sabah kalkmakta zorluk çeken hastalar konsantrasyon güçlüğü yaşarlar. Baş ağrısı, ağız kuruluğu çekerler. Gün içerisinde uykuya meyilli olurlar ve uyku apnesi olanlar etraflarında olup bitene çabucak sinirlenir.

Doçent Doktor Yıldırım, uyku apnesinin kilolu bireylerde ve kulak burun boğaz sorunu olan şahıslarda daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. Nefes kesilmesi neticesinde kalp krizi ve felç geçirme riskinin önemli oranda artış gösterdiğini vurgulayan Yıldırım, burun ve boğaz problemlerinin ameliyat ile giderilmesi ile uyku apnesi probleminin düzeltilebilmesi mümkündür. Ameliyattan fayda göremeyecek hastalar ise gece uykularında ağıza, buruna takılan CPAC ile bu problemden kurtulabilmektedir diye konuştu.

“EVDE KAL” SÜRESİNCE ALINAN KİLOLAR UYKU APNESİNİ DE TETİKLİYOR

 

Editör: Wan Haber