Koronavirüs salgınıyla birlikte adını sıkça duyduğumuz Entübe ne anlama geliyor? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hergün paylaştığı listede yer alan Entübe Hasta sayısı ne anlama geliyor. Entübe Hasta demek durumu kritik olan veya yoğun bakımda yatan hastalar mıdır? İşte aklınızda bulunan soruların akademik açıklaması... Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? 

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede başımıza bela olup tüm dünya geneline yayılan COVID-19 virüsü birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Türkiye koronavirüse karşı önlemler alınmaya devam edilirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkemizde görülen koronavirüs vaka sayılarını açıklarken kullandığı 'Ertübe hasta' kelimesinin ne anlam ifade ettiği arama motorlarından sıkça araştırılan konular arasında yer alıyor.

ENTÜBE NEDİR?

Entübe durumu, solunum sıkıntısı çeken hastalarda solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi. Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen entübasyon durumu ayrıca, ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanmasını da ifade eder.

ENTÜBASYON NE DEMEK?

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

Editör: Wan Haber