Doktorların yapmış oldukları açıklamalara göre yeni doğan bir bebek ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Anne ile bebek arasında bulunan gebelik döneminde başlayan ve duygusal bir bağ şeklinde ilerleyen emzirme döneminde daha değişik bir boyut kazanmaktadır.

Anne ile bebek arasındaki bu duygusal bağın kurulması genel itibariyle plasenta denilen ve anne ile bebek arasındaki gıda takviyesi işlevlerini gören bir organ aracılığı ile başlamaktadır.

Emziren kadın başta olmak üzere anne adayı olan hamile kadınların, özellikle de Plasenta denilen ve anne ile karnındaki bebeği arasındaki besin alışverişini sağlayan organın sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi açısından çeşitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi gerekir.

Emzirme dönemindeki her anne, hem kendi vücudunda bulunan besin öğeleri depolarını dengede tutabilmek amacıyla hem de salgılanan süt karşılığı olarak bilinen protein, mineral, ve vitaminleri almak amacıyla yeterli ve dengeli bir beslenme şeklini öğrenmelidir. Anne, eğer ki yetersiz ve dengesiz bir şekilde beslenme alışkanlığı edinirse kendi vücut depolarından harcayacaktır. Bu da aslında sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına sebep olur.

Unutulmamalıdır ki emziren anne, her gün yaklaşık olarak 700 ml süt salgılar. Bunun için her gün 500 ile 700 kalori harcar.

Tahin-Pekmez

Bağışıklık sistemini güçlendirme özellikleri ile tanınan tahin ile pekmez vücudun direncini artırma gibi bir özellik ile karşımıza çıkmaktadır. İçermiş olduğu bakır, manganez, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir açısından oldukça zengindir. Böylelikle kemikleri de koruma görevini üstler. Mide ve sindirim sistemi problemlerine de iyi gelir. Özellikle de emziren annelerin tahin/ pekmez ile beslenmeleri hem kendilerinin mükemmel bir dirence sahip olmalarının yanı sıra aynı zamanda emzikleri bebeklerinin sağlıkları açısından da mükemmel bir işe imza atmış olurlar.

Badem

Bademin bilimsel faydaları test edilmiş ve kanıtlanmıştır. Bu nedenle başta emziren kadınlar olmak üzere bademin özellikle de bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri azımsanmayacak kadar çoktur. Bu nedenle emzirme dönemindeki annelerin günde en az 5 adet badem tüketmesi, hem kendileri hem de bebekleri açısından harika bir fikir olacaktır.

Su

Evet ifadede herhangi bir yanlışlık bulunmamaktadır. Su, hayati önem taşımaktadır. Özellikle de emzirme dönemindeki kadınlar açısından çok daha fazla önem arz etmektedir. Özellikle de süt arttırmayı isteyen anne adaylarının günde en az 3 litre su tüketmeleri, sütlerinin olması açısından oldukça önemli bir adım olacaktır.

Yoğurt

Ana maddesi zaten süttür. Bu nedenle emzirme dönemindeki kadınların günde en az 2 kase yoğurt tüketmeleri direkt süt olarak bebeklerine geçecektir. Bu durum kesinlikle atlatılması gereken ve bebeklerinin hayatları açısından hayati öneme sahip olan bir faktördür.

Ayrıca bulgur pilavı gibi baklagillerin tüketilmesi emziren kadınların süt artırmasında olumlu etki yaratır fakat fazla tüketildiğinde gaz faktörünü de meydana getirebilir.

Rezene çayı anne adayına ya da emziren kadına Dinç bir zindelik katarken diğer taraftan emziren anneler için süt fazlalığı faktörlü ortaya çıkarmaktadır.

Editör: Wan Haber