Doğal doğum; en az müdahaleyle gerçekleşen normal doğum sürecidir. Bir doğum süreci kendiliğinden başladığında beden ve bebek ne yapacağını bilir ve mükemmel bir uyum içinde olurlar. Doğal doğum anında yapılan her müdahale işleyişe zarar verebilir. Ayrıca bu doğum süreci anne ve bebeğin hem fiziksel hem de duygusal olarak bağ geliştirmesine yardımcı olur.

Doğal doğum sürecinde hiçbir ilaç ve müdahale olmadan anne bebeğini doğal hormonlar etkisiyle doğurur. Doğum tamamlandığında bebeğini hemen göğsüne alarak bir bağ kurabilir.  Doğum sonrasında geçirecekleri anla anne ve bebeğin güçlü bir bağ kurması adına önemlidir.  Günümüzde bazı anne adayları doğal doğumu tercih etmekten çekinmektedir.

Doğal doğum süreci günümüz modern tıp uygulamalarıyla desteklendiğinde daha sorunsuz tamamlanabilir. Doğal doğum anında süreç mümkün olduğunca bozulmadan eylemin kendiliğinden gerçekleşmesi sağlanır. Tıbbi müdahale gerekli olduğu durumda yapılır. Bebek doğduğu anda kordonunu kesmeden anne göğsüyle buluşturularak ten tene temas sağlanır. Doğal doğum sürecinin yaşanabilmesi için anne adayı gebelik başlangıcından itibaren doğuma hazırlanmalıdır. Bu kapsamda doğum hazırlık eğitimi, yoga,  pilates gibi çalışmalar yapılabilir.

Detaylı bilgi için: Doğal doğum

Doğal Doğum Belirtileri Nelerdir?

Anne adayları için doğal doğumun birçok belirtisi söz konusudur. Anne adayları bu belirtilerden bir ya da birkaçını fark edebilir. Genel olarak ortaya çıkabilecek doğal doğum belirtileri şu şekildedir;

Bebeğin anne karnında enfeksiyonlara karşı korunması için rahim ağzında bulunan mukusta bir tıkaç bulunur. Bebeğin aşağı inmesine paralel doğum yaklaşırsa belirttiğimiz tıkaç kanla atılır. Anne adayında hafif pembemsi ya da kahverengimsi leke görülürse nişan adı verilen doğumdan hemen önceki kanlı akıntı görülür. Doğuma birkaç gün kaldığı anlaşılabilir.
Doğal doğumun başladığını en güvenilir haber veren belirti düzenli kasılmalardır. Pozisyon değiştirerek doğal doğum ve yalancı doğum sancıları arasındaki fark anlaşılmalıdır. Sıklaşan ve şiddetlenen sancı doğum sancısıdır.
Bebek anne karnında amniyon sıvısıyla dolu kesede yer alır. Keseden sancılara bağlı olarak bu sıvı akar. Halk arasında suyun gelmesi olarak belirtilen bu durum diğer belirtilerle doğumun habercisi olabilir.
Doğum için kasılma ve gerilme başladıysa sırt kaslarınız da etkilenir. Bazı gebelikler de nadir de olsa sırt ağrısı belirgin olarak ortaya çıkabilir.
Bebeğinizin başı doğum kanalına oturuyorsa annenin göbeği daha alta iner. Bebek akciğerlere baskı yapmayı bıraktığı için anne hafifleme hissi yaşar.
Bebek aşağıya indiğinde idrar kesesini sıkıştırır. Bu durum annenin sık sık idrara çıkmasına yol açar.
Anne adaylarından bazıları doğum yaklaştığında kendini daha enerjik ve mutlu hissetmeye başlar.
Doğal doğum başlangıcı için bu belirtilerden birçoğu görülebileceği gibi çok azı da ortaya çıkabilir.

Doğal Doğum Faydaları Nelerdir?

Doğum sürecinin doğal doğum olup olmayacağı hep anne adaylarını düşündüren konulardan biridir. Doğum şekli sürece göre şekillense de doğal doğum hem anne hem de bebek açısından birçok fayda sağlar.

Doğal doğumun anne açısından faydaları şu şekildedir;

Normal doğum sürecinde enfeksiyon ya da kanama gibi yan etkiler ve riskler yok denecek kadar azdır.
Vajinal doğum yapan anne adayları doğumdan sonra sezaryenle doğum yapan anne adaylarına göre daha az ağrı şikayetinde bulunur.
Doğal doğum sonrasında çiçeği burnunda anneler erken taburcu olabilir.
Doğal doğum yapan anne adayları doğum sırasında kendini güçlü hissedebilir.
Doğal doğumda anne adayları doğum sırasında kontrolü elinde tutabildiği için ağrıyla mücadele etmede daha başarılıdır. Birçok anne adayı doğal doğumu tercih etmektedir.

Doğal doğumun bebek açısından faydaları şu şekildedir;

Bebek doğal doğumda doğum kanalına girdiğinde bakterilerle karşılaşır. Bu sayede bebeğin bağışıklık sistemi olumlu etkilenir.
Doğal doğumdan sonra anne ve bebek hemen buluşurlar. İlk bağlanma duygusu için bu süreç çok faydalıdır.
Doğal doğumdan sonra annelerin sütü hızlı gelir. Bu yöntemle doğan bebekler daha kısa süre içinde beslenmeye başlayabilir.
Tüm doğum süreçleri kendine hastır. Bu yüzden anne adayı doğum türü konusundaki kararı hekimiyle birlikte vermelidir.  Hekiminiz bu süreçte bir karar verebilmeniz adına size yardımcı olacaktır.

Doğal Doğum Nasıl Yapılır?

Uzmanlar doğal doğum sürecini üç farklı evreye ayırmaktadır. 3 evre başarılı şekilde gerçekleştiğinde doğal doğum süreci tamamlanır. Doğal doğum süreçleri şu şekildedir;


Birinci Evre: Bu evrede rahim ağzı doğum sancılarının 10 dakika gibi bir aralıkla düzenli olmasıyla açılma yaşar. Rahim ağzını kapatan mukus tıkaç kanlı şekilde atılır. Bu evre doğum sürecinin en uzun kısmıdır. Doğum süresinin tamamına yakını bu evreden meydana gelir. Bu evrede anne adayı rahatlayacağı aktiviteler yapmalıdır. Bu evrede rahim ağzı birkaç cm açılır. Sonrasında bebeğin başı doğum kanalı girişine baskı yapar ve su kesesi açılır.  Doktorunuz  bu evrede sizi takip eder.

İkinci Evre: Rahim ağzının açılmasıyla doğumun başlangıcı gerçekleşmiştir. Bu evrede sancı en dayanılmaz hale gelir. Sancı sıklığı 2-3 dakika arayla olur ve 1 dakika kadar sürer. Anne adayı bu süreçte kendi kontrolü dışında ıkınma hissi yaşar.  İlk doğumda ortalama bir saat süren bu durumu sonraki doğumlarda 30 dakika kadar sürer. Bu durumda anne adayı sürekli ıkınmalıdır. Bebek doğum kanalına ilerleyince diğer evre başlar. Doktorunuz bebeğinizin kalp atışını düzenli olarak takip eder.

Üçüncü Evre:  Bu bölüde anne ve bebek artık buluşur. Bu aşamada plasenta hala annenin karnında bulunur.  Anne karnına masaj yaparak plasenta çıkarılır. Bu evre ortalama 30 dakika kadar sürede tamamlanmaktadır.

Editör: Wan Haber