Genel itibarıyla konuya bakıldığında damar tıkanıklığı günümüzde ilerleme kat eden yaşlarda ortaya çıkan tehlikeli bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücudumuzda Almış olduğumuz oksijenden yediğimiz yemeklere kadar hemen her şey kana karışıp dolaşım sistemi adı verilen binlerce damardan meydana gelen ağrı tarafından ve hücrelere aktarılır.

Bütün hastalıkların en temel sebebin de olduğu gibi aynı şekilde damar tıkanıklığı ile ilgili problemlerin meydana gelmesinde en önemli unsur Tabii ki de hareketsiz yaşam biçimidir. Özellikle de 40'lı yaşlarından itibaren hareketsiz kalan vücut, daha çok kötü kalmaya, damarlarda daha çok kalınlaşma gibi durumlar meydana gelir.

Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Damar tıkanıklığı fark edilemez. Bu sebeple de tıkanıklık durumunun ilerlemesi halinde kalp krizi ve inme gibi insan yaşamı açısından oldukça tehlikeli sayılabilecek durumlar beklenmedik anlarda meydana gelebilir. Yavaş bir şekilde gelişim gösteren bu hastalık, genellikle 50 yaş üstü bireylerde daha fazla görülmektedir. Çok az da olsa çocuk ya da gençlerde de bu durum görülebilir.

  • Kalp ritmi ile ilgili düzensizlik ve diğer problemler
  • Nefes darlığı
  • Fiziksel aktivitelerin sonrasında göğüs bölümünde meydana gelen ağrı
  • Hazımsızlık sancısı
  • Omuz, kol, boyun, çene veya sırt bölgelerinde baskı ya da sıkışma
  • Göğsün üst bölgesinde baskı meydana gelmesi

Damar tıkanıklığı belirtileri ne yukarıda maddeler halinde sıralanan faktörlerin dışında aynı zamanda akşam uyurken özellikle el ve kol bacaklarımda uyuşma, karıncalanma, ya da soğukluk hissinin meydana gelmesi de yine aynı şekilde tıkanıklık olabileceği belirtilerini gösterir.

Damarlarda Tıkanıklık Oluşması Sebebi Nedir?

  • Yaşlılık durumu
  • Ailede görülen damar hastalıkları problemleri
  • Fiziksel aktivite hususunda yetersiz olma ya da hareketsizlik
  • Düzensiz beslenme biçimi ve obezite
  • Sigara kullanımı
  • Şeker hastalığı
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı
  • İnflamasyon yani iltihap belirtisi olarak gösterilen c-reaktif protein seviyesinde yükselme durumu

Damar tıkanıklığı yüzde 75 oranda yaşlı vatandaşlar da meydana geliyor. Fakat yine de Nadiren de olsa 35 yaş üzeri vatandaşlar da da damar tıkanıklığı ile ilgili çeşitli problemler meydana gelebiliyor.

Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Damar tıkanıklığı problemleri kolay bir şekilde fark edilmeyip ağır bir şekilde ilerleme gösteren bir hastalık olduğu için bu sebeple tedbirlerin çok önceden alınması gerekecektir. Özellikle de gençlik çağında sağlıksız bir şekilde beslenme ve sigara kullanımı, ilerleyen yaşlar açısından damar tıkanıklığı durumlarının meydana gelmesine sebep olabilir. Damar tıkanıklığına iyi gelecek olan yaklaşımların başında ise yaşam tarzı değişiklikleri gelecektir. Örnek verilecek olursa düzenli spor ya da çeşitli fiziksel aktivitelerin düzenli bir şekilde yapılması, sağlıklı beslenme ve yüksek kolesterollü besinlerden uzak durma ilk sırada bulunur.

Damar tıkanıklığı problemlerinin giderilmesi amacıyla tıbbi müdahalelerin yapılması gerektiği gibi, aynı şekilde Anadolu'da yaşayan insanlar arasında daha çok sülük tedavisi gibi uygulamalar ile tıkanmış damarlardaki fazlalık olan kanın alınması ve böylelikle damarların rahat edilmesi şeklinde tedavi uygulamalarına da başvuruluyor.

Damar tıkanıklığı ameliyatla açılabilir. Damar tıkanıklığı ileri derecelerde anjiyoplasti ya da Bypass ameliyatı şeklinde yapılır.

Anjiyoplasti uygulamasında tıkanmış olan damarlar mekanik bir şekilde balon ile genişletilir ve açılır. Türkiye’de ve dünyada sıklıkla başvurulan bir uygulama olan Bypass ameliyatında ise damar tıkanıklığı problemi çözülür ve hasta hayatına normal bir şekilde devam eder.

Damar tıkanıklığı hastalıklarına yakalanmamak amacıyla Özellikle de insanların gün içerisinde en az yarım saat egzersiz hareketleri de bulunmaları, Kanın damarlar içerisinde rahat bir şekilde hareket etmesini sağlayacak çeşitli aktivitelerde bulunmaları gerekir.

Editör: Wan Haber