Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. öğretim üyesi Mustafa Düger diyor ki “Eğer üst solunum yollarından kaynaklı bir öksürüğünüz varsa, bu kuru balgamsız başlıyorsa beraberinde boğaz ağrısı bazen de burun akıntısı eşlik ediyorsa ilk aklımıza gelecek olan bu dönemde covid-19 enfeksiyonudur.” Dedi.

Mustafa Düger, covid-19 enfeksiyonuna bağlı bir şekilde meydana gelen öksürük ile diğer üst solunum yolu kaynaklı çeşitli enfeksiyon ya da öksürük arasındaki farklara ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

  • Covid-19 öksürüğünün diğer üst solunum yolu öksürüklerinden nasıl ayırt edilmesi gerektiğini açıklayan Dr. öğretim üyesi Düger, üst solunum yollarından ansızın bir şekilde meydana gelen öksürüğün balgamsız ve kuru bir şekilde başlaması ve hemen akabinde boğaz ağrısının ve çeşitli zamanlarda burun akıntısının eşlik etmesi durumunda akla ilk gelen durumun covid-19 enfeksiyonunun gelmesi gerektiğini vurguladı.
  • Koranovirüsü enfeksiyonunun toplumun genelinde asemptomatik veya hafif semptomları ile geçtiğini vurgulayan Düger, bilgileri aktardı: “bunun için özellikle de genç nüfusta çok kaygılanmamak gerekir, kaygı düzeyini arttıran bir şey ise bu öksürüğün ateşle beraber seyretmesi ve kendisini birkaç gün ile sınırlamadan ilerlemesi durumudur. Hastanın genel sağlık durumunu bozar, göğüs ağrısı ve nefes darlığı eşlik eder veya sonradan eklendi ise hasta vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.”
  • Öksürüğü ne zaman başladığı, birden mi ya da yavaş yavaş mı geliştiği vasıf değişikliği olup olmadığı, öksürüğü tetikleyen çeşitli durumların mevcut olması gibi etmenlerin önem teşkil ettiğini vurguladı.
  • Soğuk havalarda veya konuşma ile beraber içme, yeme, sırt üstü yatma, gece gündüz farkı gösterip göstermediğinin de önemli olduğunu açıklayan Düger,  “öksürükle beraber balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, kusma, baş dönmesi gibi durumların meydana gelmesi değişik hastalıklara işaret edebilir. Dedi.
  • Örnek verilecek olursa; Sabah yataktan kalkma ile beraber başlayan öksürük,  kronik akciğer hastalığı, sinüzit, soğuk alerjisi, bronşektazi ve tüberküloz havalı bir şekilde meydana gelebilir ifadelerini kullandı.

Yukarıda bahsi geçen bu semptomların iyi değerlendirilmesi ve öksürüğün koronavirüs kaynaklı mı yoksa normal üşütme gibi durumlara bağlı bir şekilde mi meydana geldiğinin çok iyi anlaşılması gerekir.

Editör: Wan Haber