Bunu güneşin ultraviyole ışınlarının yaz aylarında etkilerini daha fazla gösteren güçleri de eklenince toplum içerisinde yaz aylarında kovid-19 salgınının daha az risk oluşturacağına görelik bir kanı oluşmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji Uzmanı Profesör Doktor iftahar Köksal, Bu sebeple koronavirüse karşı Almış olduğumuz bütün korunma tedbirlerine yaz aylarında da taviz vermeden devam etmemiz gerektiğini belirtmektedir. 



Maske Takmamak
Maske kullanılmaması, virüsün yayılma ve bulaşma riskini artırmaktadır. Özellikle de masa çevresinde otururken ya da şezlongda güneşlenirken sohbet ediliyorsa maske yoksa, hele ki sosyal mesafe kurallarına da dikkat edilmiyorsa risk daha da yükselecektir. Bu sebeple sıcak havalarda kullanımı zahmetli ve zor olsa da maske kullanımı kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

Maskeyi Değiştirmemek
Virüsün bulaşma riskini fazlalaştıran ve insan sağlığını risk altına sokan çeşitli sebeplerden biri de maskenin hatalı bir şekilde kullanılmasıdır. Yaz aylarında sıcak havalardan nemlenen maske mutlaka değiştirilmelidir uyarısında bulunan Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji Uzmanı Profesör Dr iftahar Köksal “ Çünkü nemli maskenin kullanılması, bakterilerin daha da üremesine sebep olacaktır. Bu nedenle dermatit başta olmak üzere çeşitli cilt enfeksiyonlarına uğramamak amacıyla maskenin sıklıkla değiştirilmesi gerekir.

8 Metre Kuralına Uymamak
“Eğer ki bireyler, açık havalarda tek başlarına ve kimseyle konuşmadan yürüyüş ya da spor aktivitelerini gerçekleştiriyorlarsa ve çevrede herhangi kimse yoksa maske takmayabilirler” diyen Profesör Doktor iftahar köksal spor aktiviteleri yerine getirilirken dikkat edilmesi gereken önemli bir kuralı bu şekilde dile getirmektedir. “dururken kişiler arasındaki mesafe maskeli olarak bir buçuk kilo 2 metre olabilir fakat yürürken yada koşarken hava hareketi ve rüzgar meydana geleceği için bu mesafe daha da arttırılmalıdır çünkü bu Rüzgar hapşırma ve öksürme durumlarında saçılan partiküllerdeki virüsün arkamıza 8 metreye kadar yayılmasına sebep olabiliyor. Dolayısıyla sosyal mesafeye dikkat etmek ve maske kullanmak, yaşamsal önem taşımaktadır.”

Eldiven Takmamak
Sosyal bir varlık olan insanoğlu ôzellikle de sabahleyin evinden dışarı çıktığı andan itibaren akşamleyin evine geri dönüş yaptığı ana  kadar belki de milyonlarca bakteriye elini sürmektedir. Banka ATM’sinden İşyerindeki masa, sandalyeye kadar, bilgisayar klavyesinden arabanın direksiyonuna kadar, tokalaştığımız esnaftan sarıldığımız ve eşimiz ile çocuklarımıza kadar bütün her yerde bakterilerin yaşadığını ve bu bakterilerin de virüsün hayat bulması amacıyla uygun ortamlar yarattığını Unutmamak gerekir. Tüm buna risk gruplarını ortadan kaldırabilmek amacıyla ellerimizi dış çevrede bulunan tehlikeli faktörlerden korumak amacıyla muhakkak eldiven takmamız gerekir.

Editör: Wan Haber