Çocuğun Ateşi Nasıl Ölçülür?
Çocuklarda bulunan yüksek ateş virüs ya da bakteri kaynaklı durumlar olabilir bulaşıcı bir hastalık neticesinde gelişen yüksek ateş yaklaşık olarak 72 saat içerisinde geçmektedir. Çocuğun ateşi genel itibariyle koltuk altından, makattan, ağızdan ya da kulaktan ölçülebilir Bu uygulamalar ve yaş gruplarına göre değişiklik göstermektedir. 

Hangi Yaş Grubunda Hangi Ölçüm Tekniği Kullanılmalı?
0 ile 2 yaş grubu arasındaki bebeklerde ilk tercih makat olmaktadır. İkinci tercih ise koltuk altından ölçümleme gerçekleştirilmektedir. 2 ila 5 yaş grubundaki çocuklarda ise ateş ölçme yeri makat olmalıdır. İkinci olarak kulak ve koltuk altından ölçümleme gerçekleştirilmelidir. 5 yaş sonrasındaki çocuklar ise daha çok ağızdan ateş ölçümü gerçekleştirilmelidir. 

Ateş Ölçümüne Yardımcı Önemli İpuçları
•    Ateş ölçme bantlarının neticeleri yanıltıcı olabileceği için kesinlikle önerilmemektedir.
•    Makatta kullanılan dereceler asla ağızda kullanılmamalıdır 
•    Civalı termometreleri kullanmamaya özen göstermekte fayda olacaktır.
•    Eğer ki kırılırsa zehirlenmelere yol açabilir.

Çocuğun Ateşi Varsa Ne Yapılmalı?

•    Ortam ısısının 21 derecenin altına düşmeyecek şekilde ayarlanması gerekir. 
•    Bebeğin ateşi var ise üstündeki battaniye ve fazla kıyafetler derhal çıkarılmalıdır.
•    Böylelikle ısı vücuttan dışarı çıkabilir ve vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olur.
•    Bütün kıyafetlerini çıkarmayın aksi takdirde üşüyüp titremeye başlayabilir. Bu da vücut ısısını arttıracak çeşitli ateşin yükselmesine sebep olacaktır.

Ateş Düşürücüler Hangi Durumda Nasıl Kullanılmalı?
Ateş düşürücü ilaçların verilmesindeki maksat, çocuğun ateşinin düşürülmesinin yanı sıra aynı zamanda ağrı ve diğer meydana gelen semptomları hafifletmektir. Eğer doktorunuz değişik bir kullanım şekli önermemiş ise 4 saatte bir ateş düşürücü verilebilir. Bir ateş genellikle 1,5 ve 2 saat içerisinde düşer ve ardından tekrar çıkar o zaman ilacı tekrarlamak gerekir.

 

Editör: Wan Haber