Ebeveynlerin, çocuklarını konuşturmak amacıyla çok çeşitli uğraşlar verdikleri aşikardır.

Fakat çocuğu en iyi konuşturma uygulamalarının başında anne-babalarının çocukları ile muhabbet etmeleridir. Yani kendilerine çeşitli basit soruları sorarak aslında onların cevap vermelerini beklemek zaman içerisinde onların konuşma becerilerinin gelişim göstermelerinde önayak olacaktır.

Çocukları konuşturmaya çalışırken onları sıkmamak gerekiyor. Onları fazla zorlamamak gerekir. Çünkü çocuklar zorlanarak konuşulmaya çalıştırdıkları takdirde konuşma hevesleri kaçacaktır ve anne babalarından başta olmak üzere çevrelerinde bulunan insanlardan dahi karşılıklıdır.

Şimdi aşağıda çeşitli tavsiyeler ile anne babalarının çocuklarını rahat bir şekilde konuşturmayı tüyoları yatmaktadır.

Anne babaların, çocuklarına zamanlarının nasıl geçtiği ile ilgili çeşitli ve eğlenceli sorular sorarak onları konuşturmaya teşvik etmeleri mümkündür.

Konuşma Eylemini Küçük Bir Aktiviteye Dönüştürerek Kazanım Elde Etmek Mümkündür

Yemek masasında çocuğunuzun da görüş sunabileceği herhangi bir konunun açılması, aslında sofrada oturan diğer bireylerin sırasıyla konu hakkındaki görüşlerini belirtmesinin sağlanması ve böylelikle sıra çocuğa geldiğinde kendisinin de bir şeyleri konuşma gereksinimi ortaya çıkacağı için muhakkak konuşacaktır.

Çocuğun Gün İçerisinde Mutlu Olduğu Çeşitli Şeylerin Kendisine Sorulması

Aslında hem onun yüzünün gülmesini hem de neler yaptığı ile ilgili çeşitli konuşmalar yapmasını sağlayacaktır.

Ders İle İlgili Konuşmalar Yapılabilir

Çocuk okuldan döndükten sonra yemek masasına oturduğunda anne babasının kendisine okulda neler yaptığını ya da hangi dersleri işledikleri ile ilgili çeşitli soruları sorması aslında ödev konusunun daha çok gündeme getirilerek “Birlikte yapabiliriz” ya da “Biz de biraz katkı sağlayabiliriz” Gibi cümlelerin kurulması ile çocuğun konuşmaya teşvik edilmesi sağlanabilir.

Bilim adamları tarafından yapılan çeşitli araştırmalara ve açıklamalara göre ebeveynlerin çocuklarına odaklanmaları gerektiği ile ilgili hususlara vurgu yapılarak onların, çocukları konuşurken kendilerine bakmalarını onlarla ilgilendiğini hissettirmeleri gerektiği şeklinde olmuştur.

Editör: Wan Haber