Corona virüsünün Çin’in Wuhan kentinde meydana geldiği ilk birkaç ay içerisinde durum bu kadar vahim değildi. O zaman dahi belki de önemli tedbirler ve kısıtlamalar uygulansaydı belki de rakamlar bu dereceye ulaşmayacaktı. Fakat artık yapılacak bir şey yok. Çok geç. Türkiye’de binlerce insan hayatını kaybetti, kaybetmeye de devam ediyor. Her gün 30 ile 40 bin arasında vaka tespiti yapılıyor.  Özellikle mesafe Maske ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili çeşitli uyarılar sürekli yapılmaktadır.

Tıbbi açıdan konuya bakıldığında koronavirüsü, belli bir zaman aşımına uğradıktan sonra mutasyon denilen bir evreye uğramaktadır. Bu durum, aslında Corona virüsünün ilk başlarda belirti olarak kuru öksürük, ateş yada halsizlik gibi semptomların yanı sıra aynı zamanda koku alamama, tat alamama, titreme diş kaybı gibi çeşitli ve artık insanlara değişik gibi gelebilen çeşitli semptomlar şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Çağ’dan Çarpıcı Açıklamalar

  • Bütün dünyada olduğu gibi aynı şekilde ülkemizde de koronavirüs salgını ile ilgili 3. dalga bütün şiddeti ile devam etmektedir. Türkiye, ilk etapta pik noktasına nisan ayında ulaşmıştı. Zirve değerler ise genel itibariyle 127 vefat ve 5138 vakaydı.
  • Doçent Doktor Yasemin Çağ, en az 1 yılda hap bütün dünyanın kovid-19 ile amansızca mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Sonra da iyimser bir şekilde tahminini yaptı. “Bahara kadar böyle devam eder, yaz aylarda biraz daha sakinleşiriz.” Dedi.
  • Corona virüsünün Türkiye’de ilk ortaya çıktığı andan itibaren genel itibariyle daha çok 65 yaş ve üzeri vatandaşların risk grubunda bulunduğunu, fakat artık ikinci dalganın da yaşanması ile beraber 20’li, 30’lu yaşlardaki hastalarını dahi yoğun bakım ünitelerine göndermek zorunda kaldıklarını anlattı.
  • Doçent Doktor Yasemin Çağa göre her ne kadar da maske mesafe ve hijyen kuralları önemli olsa da en temel ve en kesin çözümün aşı uygulamalarına başlanması olduğunu dile getirdi. Bu nedenle bütün dünyada şu anda devletler kendi aşılarını imal etme ve kendi koronavirüsü hastaları üzerinde denemeye çalışmaktadır.
Editör: Wan Haber