Burun Akıntısı Neden Olur?

  • Nezle Ve Grip: Nezle ve grip, hastalıkların genelinde burun akıntısı şeklinde gözlemlenmektedir. Bazı hastalıklarda ise üst solunum yolu tamamen tıkanacağı için akıntı yerine burun tıkanıklığı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon ne kadar çoğalırsa burun akıntısı da o derece çoğalır.
  • Tahriş Edici Özelliği Bulunan Maddeler: Çeşitli burun spreylerinin çokça kullanılması, burun akıntısına sebep olabilir. Özellikle de kalitesiz ve ucuz bir şekilde satılan parfümleri fazlaca sıkmak da burnu tahriş eden maddeler arasında yer almaktadır. Herhangi bir rahatsızlık söz konusu olmamasına rağmen, burun akıntısına sebebiyet vermektedir.
  • Alerji: Çeşitli gıdaları ve kozmetik işi mamullere karşı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Baş ağrısı ve ciltte meydana gelen kızarıklıkların dışında en sık rastlanılan etkilerin başında burun akıntısı gelmektedir.
  • Polen: Özellikle de İlkbahar aylarında başlayan ve mevsimler arası geçişlerde ortaya çıkan, polenlerin burun kanallarını tıkaması sonucunda burun akıntısı meydana gelir.

Burun Akıntısının Belirtileri

  • Halsizlik: Burun akıntısı insan bağışıklık sisteminin zayıf düştüğünün ve vücudunun eskisi gibi işlevlerini tam anlamıyla yerine getiremediğinin göstergesidir. Buna istinaden ani bir şekilde çöken yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar bu hastalığın habercisi olarak da kabul edilebilir.
  • Burunda Kızarıklık: Genellikle akıntı meydana gelmeden önce burun civarında çeşitli kızarıklıklar oluşur. Kuru öksürük ve hapşırık gibi bir rahatsızlık belirtilerinden sonra burun akıntısı hızlı bir şekilde artar.

    Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun Akıntısını Durdurmak Mümkün mü?

Burun akıntısı tamamı ile durdurulmasa da azaltılması mümkün olabilmektedir. Bu nedenle belli başlı tedbirler alınmalıdır. Ani şekilde kaçınılması gereken alışkanlıklarda söz konusu olabilmektedir. Burun akıntısının geçmesi ile ilgili genel itibari ile ilgili sprey ya da damla kullanmak ile buhar banyosu, sigara içilmemesi, soğuk havaya karşı önlem almak, C vitamini portakal, greyfurt, mandalina gibi yiyecek ve içeceklerin sıkça tüketilmesi ile burun kanallarının belirli sıklıklarla doktor kontrolünden geçirilerek temizlenmesi gerekir.

Editör: Wan Haber