Vuhan 'da ortaya çıkan ve kürsel salgına dönüşen koronavirüs pandemisi , her geçene gün binlerce can almaya devam ediyor. Tüm dünyada korona kaynaklı ölüm sayısı 156 bin 76 olurken , toplam vaka sayısı 2 milyon 273 bin oldu. Vakalar her geçen gün daha da artarken uzmanlar, hastaların yanı sıra koronavirüse yakalandığını hissetmeyecek derecede hastalığı hafif atlatanların da çok olduğunu söyledi.

TEST İÇİN ÖNEMLİ

Koronavirüsü hafif şekilde atlatan vatandaşlar, aşı geliştirmede ve bağışıklık aaraştırmalarında önemli bir rol oynuyor.

Konu ile ilgili detayları açıklayan Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Covid-19'u hafif geçirip geçirmediğimizi nasıl anlarız? Böyle bir test yapılabiliyor mu?" sorularına şu şekilde cevap verdi:

"Covid-19'u toplumda en yoğun 20-49 yaş grubu geçiriyor. Ancak bu grubun sadece yüzde 15-20'sinde hastaneye başvuracak şiddette belirtiler oluyor. Hastalığı hafif belirtiler veya tamamen belirtisiz geçirenlerde bir hafta sonra antikor çıkmaya başlıyor ve 2 hafta sonra tespit edilebiliyor. Belirtisiz geçirenler, evinde pozitif çıkan bir hasta olduğu zaman yapılan taramalarda tespit ediliyor. Bu hastalarda antikor gelişip bağışıklık oluyor."

HAFİF ŞEKİLDE GEÇİRENLERDE HANGİ BELİRTİLER VAR?

"Hafif geçirenlerde ne gibi belirtiler olur?" sorusuna Prof. Dr. Sözmezoğlu şu şekilde cevap verdi:

"Bu kişilerdeki en önemli belirti halsizlik ve sırt ağrısı oluyor. Bununla birlikte daha az olmakla birlikte, öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler yaşanabiliyor."

BİR HASAR KALIR MI?

"Bu kişilerin organlarında da hasar kalır mı?" sorusuna Sözmezoğlu "Hafif geçirenlerde hasar hemen hemen hiç kalmıyor." cevabını verdi.

KORONAYI ATLATANIN YENİDEN YAKALANMA İHTİMALİ VAR MI?

"Kovid-19'u bir kez atlatan tekrar geçirebilir mi?" sorusuna ise Prof. Dr. Sönmezoğlu şu şekilde cevap verdi:

"Bu soruya yanıt olarak teorik bilgilerimize dayanarak, “evet geçirebilir” diyoruz. 31 Aralık 2019'dan 15 Nisan 2020 tarihine kadar dünyada görülen 2 milyona yakın vakayla ilgili bilgilere baktığımızda; hastaların iyileştikten sonra yüzde 30 kadarında antikor tespit edilmiş. Ancak bu antikorların düşük düzeyde olduğu görülüyor. Düşük düzey antikorun ne kadar virüsü yok edebilecek güce sahip olduğunu açıkçası bilmiyoruz. Dolayısıyla bir kez geçirebilen tekrar geçirebilir düşüncesiyle hareket edilmeli ve salgın pandemi sınırında devam ettiği sürece sosyal mesafeye çok dikkat edilerek, diğer korunma önlemlerine de sıkı sıkıya uyulmalı. Şu anki bilgilerimiz teorik ve bir 6 ay daha hastalığın izlenmesi gerekiyor." Kamu Bülteni

Editör: Wan Haber