2021 Eylül'e Hazırlık Çalışmaları

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Doktor Nesrin Özören aşı çalışmalarının beklenenden daha iyi gittiğinin müjdesini tüm kamuoyuna vermiştir. Planlarının bir ay önünden gittiklerini ve yakında deneylere başlayacaklarını söyledi. Bu deneyler hücre ve hayvan merkezli olacaktır. Hatta Prof. Doktor Nesrin Özören hayvan deneyi için haziran ayının başını beklediklerini söyledi. Aşı çalışmalarında üçüncü fazı (faz - 3) 2021 Eylül ayında gerçekleştirileceğini duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK Koronavirüs aşı çalışmalarını koordine bir şekilde yürütmektedir. Bu bağlamda birbirinden bağımsız 7 grup vardır. Bu 7 grup hem birbirinden bağımsız hem de ortak malzeme ile çıktıkları bu yolda elde edecekleri sonucu biyogüvenlik laboratuvarı bulunan merkezlerde test edileceklerini bildirildi. Aynı zamanda. Prof Doktor Nesrin Özören iki ayda yapılacak olan her çalışmayı bir ayda yapıp projenin hızına dikkat çekti.

Prof Doktor Nesrin Özören faz çalışmalarının en az 6 ay süreceğini söyledi. Faz-1'de aşı örneği uygulayıp kontrolleri sağlanacaktır. Bu sayı 10 ile 15 kişi arasında olacaktır. Eğer her şey yolunda giderse faz - 2 'ye geçilecektir. Burada ise kişi sayısı arttırılıp 100 ila 200 kişi ile çalışılıp hastaların kan değerleri takip sürecinde olacaktır. Bu da ortalama 2 ila 3 ay sürecektir ve başarılı olunursa faz - 3 etaba geçilecektir.  Süreç toplam 6 ay olacaktır. Burada ise artık aşı tamamlanmış olacak ve son kontroller yapılacaktır.

Boğaziçi Aşı İçin Hangi Tarihi Verdi?

Ülkemizde aşı çalışmalarının önemi nedir?

Prof Doktor Nesrin Özören 1980'li yıllardan sonra aşı çalışmalarının Türkiye’de bırakıldığının altını çizmiştir. Ayrıca araştırma ve bilime yatırım yapmanın önemini değerlendirip bazı meslek dallarının hayati önem taşıdığını da vurgulamıştır.

Editör: Wan Haber